От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че няма промяна на ситуацията по източния фронт. Според информацията от там руската армия е направила опити да завземе селищата Попасная и Заводи, но без успех, обстрелът от руска страна е продължил цяла нощ, информира Руската служба на Би Би Си.

Без изменение е обстановката в Мариупол, като в комбината "Азовстал" остават блокирани военнослужещи и цивилни. Според руската страна там са се барикадирали около 2500 военни, сред които има и чуждестранни бойци.

В района на окупирания от Русия град Херсон украинските сили, според сводката на Генщаба на ВСУ, са унищожили повече от 60 руски войници. От Би Би Си уточняват, че тези информации нямат независмо потвърждение.

Областната администрация на Запорожие около 6:50 часа сутринта (времето съвпада с българското) е обвила, че руските войски атакуват града и е призовала хората спешно да се приберат в укритията, предава УНИАН.

Четирима души са загинали и още девет са били ранени в понеделник при руски обстрел на Донецка област, съобщи във вторник губернаторът на региона Павло Кириленко, цитиран от АП.

Две от жертвите са деца: 9-годишно момиче и 14-годишно момче, каза Кириленко в "Телеграм"

Губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай каза, че руснаците са обстрелвали цивилни 17 пъти през последните 24 часа, като градовете Попасная, Лисичанск и Гирске са пострадали най-много.

Боеве се водят в Харковска област край Изюм, а в Николаев след обстрел един човек е загинал в дома си.

Съветникът на украинския президент Алексий Арестович е заявил че пожарът на петролните складове край Брянск в Русия може да е знак за начало на партизанска война там.

В тази връзка Арестович, коментирайки ситуацията в Брянск, отбеляза, че напоследък в Русия се извършват атаки срещу военните окръжия. Това според него можело да показва началото на партизанска война.

"В Русия не е ясно какво се случва. В Усурийск гори военна база, горят военни окръжия, горят военни университети (той има предвид пожара на института на Въздушно-космическите войски в град Твер, някои складове, къщи на губернаторите. Имам чувството, че е започнала партизанска война в Русия. Особено това с военните окръжия - хората не искат да служат в армията и затова ги палят," каза Арестович.

Украйна вече не иска от НАТО да затвори украинското небе

Украйна вече не иска от НАТО да затвори украинското небе

Прогнозира провал на настъплението в Донбас и позиционна война

Тази нощ в обичайното среднощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски твърди, че "няма прост отговор" на въпроса кога Украйна ще победи руснаците, като добавя, че победата - и мирът - ще дойдат по-бързо, ако всеки украинец се бори.