Въпросът за затварянето на небето над Украйна от страна на силите на НАТО вече не е актуален. Това заявява съветникът на ръководителя на офиса на президента на Украйна Алексей Арестович в интервю за изданието "Медуза", което беше публикувано вчера, 24 април 2022 година. На въпрос "води ли Киев както преди преговори с НАТО за затваряне на небето над Украйна", Арестович заявява: "Не, това е приключен въпрос. Това, което ни трябва - това е система за противовъздушна отбрана, която вече ни се предоставя. А небето ние и сами ще си затворим."

Той също така отговаря на въпроса води ли Украйна преговори с страните от Запада за друга военна помощ, освен за доставка на въоръжение.

"На нас ни стига само въоръжението. Ние и сами прекрасно ще се справим. На нас не ни трябват западни войници тук. Но те и няма да тръгнат на такъв ход, ако не бъде нанесен ядрен удар", смята Арестович.

След пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 година, Украйна многократно се обърна към страните от запада с молба да затворят украинското въздушно пространство за руски ракети и самолети, а също така помоли да и се доставят въоръжение и средства за ПВО.

Сърцата ни са изпълнени с гняв и омраза - Зеленски от устоялата и на ордите, и на нацистите "Света София"

Сърцата ни са изпълнени с гняв и омраза - Зеленски от устоялата и на ордите, и на нацистите "Света София"

В този светъл ден аз и повечето от нас не сме облечени в светли дрехи, но се борим за една светла идея

Арестович дава оценка и на действията на Русия в Донбас. Той признава, че те са доста активни в настъплението си, но проблемът за тях е, че теренът е неблагоприятен за настъпление. Според украинеца силите, които са събрали там, не са достатъчни за решителна победа. Арестович напомня и че украинските бойци, които се намират по линията на съприкосновение в Донбас, всъщност се намират от осем години и познават много добре терена, "ядосани са и са мотивирани". По думите му още от самото начало идеята за провеждане на операцията там беше налудничава.

"Това беше обяснено с чисто политическо решение - да се отиде до границите на Луганска и Донецка област и да се обяви победа. Тяхната (на руснаците, бел.ред.) задача сега (след провала на първоначалния план) е да обявят победа. След това те искат да върнат кампанията назад."

Руските военни прибавят Южна Украйна към целите си

Руските военни прибавят Южна Украйна към целите си

Още един коридор към Приднестровието, където също има доказателства за потискане на рускоезичното население

За Мариупол Алексий Арестович заявява, че украински военни все още държат части от града - четири, освен "Азовстал". А срещата Путин - Шойгу, която руските медии излъчиха широко, Арестович определя като "скеч". "Първо, Шойгу беше облечен в цивилен костюм. Това беше жест на успокоение. Второ, те излъгаха, че Мариупол е превзет. Трето, Путин каза: "Обградете и не изпускайте". За обкръжаване са необходими три пъти повече войски, отколкото за щурмуване. И междувременно извеждат войските на други територии, където не се справят добре."

Самият Арестович предполага, че активните бойни действия ще продължат от две до три седмици при тези темпове на войната и количеството изразходвани боеприпаси и жертви. Това не означава, че боевете ще спрат напълно, но може да е последното настъпление от втората фаза на войната. В този смисъл военна помощ от запада дори ще пристигне със закъснение, но през това време ще се случат много неща, включително и това, че ефектът от наложените санкции ще е видим.

Байдън към Путин: Ще говорим тихо и ще носим голям "Джавелин"

Байдън към Путин: Ще говорим тихо и ще носим голям "Джавелин"

САЩ обещаха да приемат до 100 000 украинци

Преговорите:

В момента никой не преговаря, признава Арестович като нормално за момента на активна военна операция. Провеждат се консултации, разменят се писма, от време на време и кратки телефонни разговори. "Всички се надяват на военен резултат. Сега настъплението е в активна фаза, а ние тук (на преговорите) се усмихваме и се преструваме, че всичко е наред."

За украинските условия на преговорите, Арестович уверява, че те просто изразяват волята на народа, която не може да бъде пренебрегната. Една от възможностите, които се разглеждат от украинските власти, е евентуалните договорености от преговорите да се подложат на референдум, но това е в краен случай.

На въпрос за максималната задача, която Киев си поставя, Арестович отговара с минималната - "най-малкото да ги изгони от територията от 23 февруари. А най-много да освободим напълно цялата територия. "Но ние отлично разбираме, че това е невъзможно", заявява Арестович уточнявайки, че по отношение на Донбас ще се избере по-скоро дипломатическия път, тъй като едно нападение изисква много повече ресурс, и военнотехнически, и човешки. Той отбягва конкретика по въпроса за Крим.

Арестович потвърждава, че към момента нищо не се е променило, включително и позициите на Украйна, след преговорите в Истанбул - предложено е да се създаде международна комисия за Крим и страните да бъдат задължени да намерят решение в рамките на 15 години. Същото е и с Донбас. "Дори няма да обсъждаме факта, че това е наша територия. Но тъй като разбираме, че Русия де факто упражнява контрол над тези територии, сме готови за международни преговори по този въпрос." На въпрос какво очакват от перспектива за международни преговори, които да се проточат 15 години, Арестович припомня позицията на Кремъл пред войната - че никакви преговори за Крим не са възможни. Сега обаче те "рязко са станали възможни".

"Къде ще отидат, бедните души", задава контра въпрос Арестович и подчертава, че една позиционна фаза на войната, е по-изгодна за украинците. "Намираме се на наша земя. Партизаните работят за нас, природата работи за нас, а Западът ни помага. А те ще трябва да стоят неподвижно и да снабдяват армията на територия, която не ги харесва много... Знаете ли, че зад гърба на руските войски няма нито едно селище и нито един руски войник, с изключение на най-ключовите? Ако пробием тази линия, можем да стигнем до Крим."

"Тази лудост ще продължи още месец-два, защото просто ще избием всички, ще унищожим всичките им войски", продължава Арестович, който е наясно, че руснаците могат да задържат Крим, но не и териториите, завзети след 23 февруари - "там ги очакват големи неприятности", които ще наклонят везните в полза на Украйна, което ще се отрази и пряко на преговорите.

Сърцата ни са изпълнени с гняв и омраза - Зеленски от устоялата и на ордите, и на нацистите "Света София"

Сърцата ни са изпълнени с гняв и омраза - Зеленски от устоялата и на ордите, и на нацистите "Света София"

В този светъл ден аз и повечето от нас не сме облечени в светли дрехи, но се борим за една светла идея

Прогнозата:

Каква е прогнозата на Арестович: До две - три седмици максимум приключва активната фаза на военните действия. До 9 май рууснаците обявяват междинни победи, заявяват, че задачата е изпълнена и започват да крещят на виско глас, че са защитили народа на Донбас и никога не са имали нищо против Украйна. Забравят денацификацията със срок от 72 часа. Тогава въпросът ще е дали ще "преговаряме или не". "Защото хората искат от нас - да се бием, да ги унищожим и да ги изгоним от нашата земя. Ако преговорите са успешни... Но нашата позиция е много трудна, не знам дали Русия ще се съгласи." Ако обаче не се съгласи - след дълба позиционна война, с артилерия, отделни операции на специалните сили, "война на всеки кръстопът и за всяка хижа" с отговор от Русия периодично на някаква полуофанзива.

Евентуално в края на август месец Арестович предвижда по-сериозна офанзива или по-вероятното октомври, след като Кремъл е натрупал повече сили. А след това всичко зависи от това как ще действат санкциите, дали ще се въведат нови и как ще се разпредели западната помощ за Украйна. Това може да продължи до Нова година."

"Трябва да се разбере, че това вече няма да е активна война. Това ще бъде предимно позиционна война с редки, спорадични опити за завземане на позиции по фронтовата линия. Но всички бъдещи операции все пак ще бъдат по-малки от тази. Вече няма достатъчно сили за такива неща."

На въпрос дали е възможно военните действия да се пренесат в Европа, Арестович посочва такъв сценарий като нереалистичен и с вероятност от 1%.

Празникът на непослушните или украинската бъркотия

За неуспеха на руската офанзива още в първите дни и изненадата, която се предизвикали украинските сили обяснява, че руската армия е съветска армия в най-лошия си вид и е следвала съветската концепция за настъпление - група от специални сили и парашутисти, които се хвърлят в тила на врага и започват да всяват шок и ужас. Това действително се е случило в първия ден и дори през първите три дни, когато много лидери в областта, включително и военни, са били в паника. Успешната руска тактика би успяла, ако населението беше минало на тяхна страна, обяснява Арестович.

Как обаче украинците са успели - "Ситуацията се поддържаше от онези, които не знаеха от какво да се страхуват: те спокойно обстрелваха руски танкове и сваляха самолети. Ако бяхме централизирана държава, която е имала време да осъществи реформи от западен тип, мисля, че щяхме да загубим. Но ние си останахме в нашата любима украинска бъркотия и никой не знаеше, че не можеш да се биеш без заповед от централната власт... И започна празникът на непослушанието..."

Именно украинската бъркотия побеждава руските войски, въпреки че те многократно надвишават по численост и техническо оборудване, тъй като, както обяснява Арестович, при руската изключително централизирана система, задачите се изпълняват при желязна вола на висшестоящия.

"Какъв е руският начин на борба? Отивате на кръстовище, има 60-90 изгорели части от оборудването, трупове или части от трупове, и вие пак отивате и стоите там. Противникът лети към вас, но вие оставате там. Защото шефовете в Москва са им казали да отидат на този кръстопът, и те продължават да вървят към него отново и отново. Те са ужасно свръхцентрализирани."

По думите на Арестович руснаците са започнали много правилно войната, но самата тя е създадена за тип военни действия, при които украинците се предават за три дни и вдигат ръце. "А ние не го направихме."

За Рамзан Кадиров:

По информация на Арестович около 10 000 са били близо до Киев, по-специално в Буча, още толкова от чеченските отряди са били и в Мариупол. Трудно е да се каже каква част от тях е дощла от тези в Киев и каква част е била отделно. Общо украинското разузнаване е засякло около 25 000 чеченци и други от кавказките републики. Според плана те е трябвало да превземат Киев, но са били атакувани от артилерия и авиация в засада. След това, по наша информация, Рамзан Кадиров е имал много неприятен разговор с Путин за реалната бойна ефективност и отрядите са били преместени в Мариупол, където и лично се е появил Кадиров за вдъхновение. След този героичен поход е бил повишен и в чин генерал-лейтенант. В момента, убеждава Арестович, кадировците правят забавни клипчета, които и обикновените журналисти виждат, че са инсценирани. Участват и в отделни, но ненапрегнати бойни епизоди.

Ролята на Беларус

По информация на Арестович Лукашенко се опитва да се измъкне и води активни преговори със Запада. След като в началото беларуската територия и инфраструктура бяха използвани от Русия много активно, сега това вече не е така. Нарочно Украйна не е повдигала въпроса през цялото време, "защото разбираме самата Беларус и много ясно разграничаваме беларуския народ от беларуските власти. И видяхме, че беларуският народ беше против."

Също така украинското разузнаване знае за сериозни саботажи от страна на украинските опозиционери, включително железопътната мрежа. "Те наистина направиха живота на руските войски много труден. И Лукашенко успява да се измъкне. И вече няма нужда да се притеснявате за територията на Беларус."

За НАТО и ЕС и дали Украйна иска членство

Според Арестович НАТО се развива, като наблюдава случващото се в Украйна и "те вече не се страхуват толкова много от страшната руска армия". Дори вече възниквал въпросът кой от кого трябва да се учи, особено в новата ситуация, в която НАТО има противник. "Преди се обсъждаше целесъобразността на НАТО в ситуация, в която няма противник, но сега противникът е ясен и разбираем - и всички разбират, че може да има втори рунд, а след известно време и трети. "Докато в Русия има безумен режим, може да се очаква всичко, което означава, че съществуването на НАТО е оправдано. Така че всяка дискусия в НАТО вече ще се корени във въпроса: "Искате ли да бъде като в Украйна?"

По отношение на бъдещото членство на Украйна в ЕС, Арестович утвърждава, че е направен огромен скок. "Европейците видяха в нас старата Европа, която вече до голяма степен бяха загубили. Както казах, Европа с вечни ценности. Те се заиграха със социални експерименти, с новостите и всичко останало, което може да си позволи само едно много богато общество: социализъм, левичарство, всички тези шеги... Всичко това е хубаво, но въпросът за сблъсъка с един много авторитарен, много десен режим, какъвто е този на Путин, показа, че центристката политика, която демонстрира Украйна, вероятно е по-надеждна по отношение на възможностите за цивилизационна конфронтация."

По думите на Арестович много е вероятно през 2024 г. Украйна вече да член на Европейската общност или поне такъв е планът.