За нов обстрел по Харков съобщава тази сутрин Генералния щаб на Украйна. Най-малко две високи сгради в североизточния квартал Салтивка и няколко паркирани автомобила са се запалили след експлозии, съобщава "Украинска правда".

Според щаба продължават тестовите атаки, които са подготовка за мащабна офанзива, която все още не е започнала. Атаките започнаха във вторник по цялата фронтова линия в Източна Украйна, Донецк и Луганск.

По информация на Der Standard Русия контролира вече 80% от Луганска област. Изданието се позовава на интервю на секретарят на Съвета по сигурност Олексий Данаилов, според когото е само въпрос на време кога ще започне т.нар. голяма офанзива. Той също така предупреждава, че борбата за Донбас може и да не бъде последната и решаваща битка във войната. "Не бих бил толкова оптимистичен, може да има много различни неща, които все още предстоят."

Ще падне ли Мариупол?

Вчера чеченският лидер Рамзан Кадиров се закани, че "Азовстал" днес пада в руски ръце. Договорените коридори за извеждане на цивилни вчера от Мариупол се провали частично, докладва вечерта украинският омбудсман.

Руската редакция на BBC съобщава, че заместник-командира на полка "Азов" Святослав Паламар е заявил, че бойците му са готови да напуснат Мариупол, но само с оръжие в ръце, не и както предлагат руснаците - да предадат оръжията си.

"Готови сме да се евакуираме с подкрепата на трети страни от Мариупол със стрелковото си оръжие, за да спасим поверения ни персонал, да евакуираме ранените, да вземем телата на загиналите и да ги погребем с почести на територия извън контрола на Руската федерация", заявява Паламар.

Кого точно има предвид под "трета страна" Паламар не обяснява, но посочва че държи връзка с украинското ръководство. Той определи положението на обкръжения гарнизон като "тежко, почти критично".

Русия ще прекрати военните действия, когато заплахите от НАТО спрат

Русия ще прекрати военните действия, когато заплахите от НАТО спрат

Операцията "върви по план" и "всички нейни цели ще бъдат постигнати

Ден по-рано Серхий Волина, командир на частта от морската пехота, която заедно с полка "Азов" се сражава в обкръжения "Азовстал", призова президентите на САЩ, Турция и Украйна, както и британския премиер Борис Джонсън, да се договорят с руснаците за евакуация на украинските бойци и стотиците цивилни, които остават с тях.

Михаил Подоляк, член на преговорната делегация на Украйна, предложи директни преговори в Мариупол за евакуация. Русия още не е отговори на това предложение.

Фронтовата линия

Според ежедневната разузнавателна оценка на Института за изследване на войната (Institute for the Study of War) вчера Русия е постигнала "незначителни успехи" в офанзивата си в Източна Украйна. Според наблюденията му не са значителни и успехите на Русия от продължаващата руска атака спрямо Мариупол - и по въздуха и по суша. Критично е положението обаче точно в "Азовстал".

Макар и да не са постигнати големи териториални пробиви, руските войски за превзели два ключови града Рубижне и Попасна и продължават да атакуват в населените Харковска и Херсонска област.

Борис Джонсън за преговори с Путин и крокодила, захапал крака ти

Борис Джонсън за преговори с Путин и крокодила, захапал крака ти

Всеки опит за спиране на войната с преговори най-вероятно е безсмислен