Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че благодарение на Русия в Донбас ще настъпи мир, цитира думите му ТАСС.

Говорейки за т. нар. от него "военна спецоперация", руският президент заяви, че страната му "ще действа последователно и ще постигне ситуация, при която животът в Донбас постепенно ще се нормализира".

Той обръща внимание на факта, че според него "животът на хората в Крим, в Севастопол, се развива по различен начин, това е очевидно". "Но именно трагедията, която се случи в Донбас, включително в Луганската народна република, принуди, просто принуди Русия да започне тази военна операция, която всички добре знаят днес", добави президентът.

"На първо място целта на тази операция е да се помогне на хората, живеещи в Донбас, на нашите хора, живеещи в Донбас", завършва държавният глава.

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Той е убеден, че страната му не може да бъде изолирана или сдържана

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров зави, че вече започва следващият етап от т. нар. "специална военна операция в Украйна", насочен към "пълното освобождаване на Донецката и Луганската народни републики"

"Операцията в Източна Украйна е насочена, както вече беше обявено от самото начало, към пълното освобождаване на Донецката и Луганската републики", каза той. "Тази операция ще продължи, започва следващата фаза на тази операция и мисля, че сега ще бъде важен момент."

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, който се извява рядко в последно време , каза вчера, че руските сили "методично изпълняват" плановете си за "освобождение" на двата контролирани от сепаратисти региони в Източна Украйна.

Той заяви, че Западът, въоръжавайки Украйна, прави всичко възможно, за да "удължи военната операция на Москва."

Припомняме, че на 21 февруари Путин обяви признаването на суверенитета на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. Русия призна републиките в съответствие с техните конституции в границите на Донецка и Луганска област към началото на 2014 г. На 24 февруари президентът на Руската федерация, в отговор на молбата на лидерите на републиките на Донбас за помощ, обяви началото на "специална военна операция в Украйна, чиято цел е денацификация и демилитаризация на страната."

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Ние нямаме претенции към чужди територии, но няма да се откажем от нашите

Донбас, произвеждащ въглища и стомана, е фокус на руската кампания за дестабилизиране на Украйна още от 2014 г., когато Кремъл използва подставени лица, за да създаде сепаратистки "народни републики" в районите на Луганск и Донецк, припомни Ройтерс.