Неизвестни лица са взривили регионален радиоцентър в непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР), който излъчваше руски радиопрограми, предава ТАСС.

"Две от най-мощните антени бяха извадени от строя: една с мощност един мегават, втората с мощност половин мегават. И двете ретранслираха руски радиостанции. Никой от служителите на Приднестровския радиоцентър и местните жители не е пострадал", съобщиха от пресслужбата на  т.нар. "Министерството на вътрешните работи" на непризнатата ПМР.

Според ведомството двете експлозии са станали в 6:40 московско време и 7:05 московско време (съвпада с българското). Сега на мястото работят сапьори и полиция.

Един от най-големите радио- и телевизионни центрове в Европа се намира в селището Маяк, и през съветската епоха е принадлежал на руската телевизионна и радиоразпръскваща мрежа, чрез която се излъчваха програмите на радиокомпанията "Гласът на Русия". Техническите възможности на радиоцентъра са способни да предават сигнал към територията на САЩ, Латинска Америка и Близкия изток.

Тази нощ неизвестни стреляха от ръчни гранатомети по сградата на Министерството на държавната сигурност на Приднестровието. Пострадали няма, в сградата са счупени прозорците на горните етажи. През март правителствените агенции на Приднестровието получиха няколко анонимни съобщения за масово миниране на училища, лечебни заведения, търговски центрове и други съоръжения, но те се оказаха фалшиви.

В Приднестровието има руски миротворци (1500 души) след войната в началото на 90-те години. Има ограничен руски военен контингент охраняващ най-голямото оръжейно хранилище от времето на Студената война в Европа, намиращо се край приднестровското село Колбасна. Там се съхраняват особено опасни корозирали боеприпаси още от времето на Втората световна война.

На фона на руската агресия в Украйна, Приднестровието отново попадна във фокуса на вниманието, след като стана ясно, че Русия планира да създаде "коридор" през Южна Украйна. На 22 април заместник-командващият на Централния военен окръг на Русия Рустам Минекаев каза, че наред с окупацията на Южна Украйна, по време на втората фаза на специалната операция, руската армия възнамерява да осигури достъп до Приднестровието, където се твърди, че "има също факти на потискане на рускоезичното население", което живее там.

Молдова ли следва след Украйна?

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си

От своя страна съветникът на украинския президент Алексий Арестович заяви по-рано през деня, че "в Русия може да е започнала партизанска война" и се опита да се обоснове с пожарите в петролна база в Брянск и военен институт в Твер, както и според него пожарите в руски военни окръжия, където се набират войници и се пазят данните на военнозадължените лица.

Още след началото на руската инвазия Украйна призова да бъдат извършени диверсии срещу ЖП линиии и мостове в Беларус, по които се транспортират руски военни към Украйна. В Украйна също често обвиняват Русия в тероризъм във връзка с агресията и заявяват, че руските войски извършват "геноцид" срещу местното население.

Малко по-късно бе съобщено, че в Приднестровската молдовска република (ПМР) е въведен "червен код за терористична заплаха". Това предвижда приемането на допълнителни мерки за гарантиране сигурността на хората, обществото и държавата, се казва в съобщение на сайта на лидера на ПМР Вадим Красноселски, цитиран от РИА Новости.