Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в неделя, че е извършила геноцид в страната му. Така определи той случилото се в Буча. 

"Наистина, това е геноцид. Унищожаване на цяла нация и хората ѝ, заяви Зеленски пред CBS. Ние сме граждани на Украйна и не искаме да бъдем подчинени на политиката на Руската федерация. Това е причината да бъдем унищожавани и изтребвани."

Русия: Войските се изтеглиха от Буча на 30 март, няма пострадали цивилни

Русия: Войските се изтеглиха от Буча на 30 март, няма пострадали цивилни

Киев твърди, че има жертви и настоява за разследване

Украинският външен министър Дмитро Кулеба вече призова за разследване на военни престъпления в Буча, както и за нови санкции срещу Москва. 

Руското министерство на отбраната обаче вече отхвърли обвиненията, като заяви, че кадрите и снимките, показващи мъртви тела в Буча, са "поредната провокация" от Киев.

Human Rights Watch (HRW) заяви в неделя, че е открила "няколко случая на руски военни сили, извършващи нарушения на законите на войната" в контролирани от Русия региони като Чернигов, Харков и Киев. Прочетете още

Запитан дали руският президент Владимир Путин трябва да бъде подведен под отговорност, Зеленски каза, че и други руснаци на ръководни постове също носят вина.

"Мисля, че всички военни командири, всеки, който е давал инструкции и заповеди, трябва да бъдат наказани адекватно", каза той. Когато намираме хора с вързани ръце зад гърба и обезглавени, не знам какъв закон или какъв срок на лишаване от свобода биха били подходящи за това".

Западът вече осъди случилото се в Буча. Европейският съюз (ЕС) обеща нови санкции срещу Русия. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че отговорните трябва да бъдат държани под отговорност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече убийствата в Буча "бруталност", невиждана в Европа от десетилетия.

Запитан дали руските сили ще трябва да се изтеглят на позиции преди инвазията на 24 февруари, Зеленски каза: "Трябва да бъде 100% изтегляне на войските към границите, които съществуваха най-малко преди 24 февруари".

Кулеба и Шарл Мишел шокирани от "клането" на цивилни край Киев

Кулеба и Шарл Мишел шокирани от "клането" на цивилни край Киев

Убийствата са били извършени умишлено, твърди украинският външен министър

"Това би ни накарало поне да започнем да обсъждаме други въпроси относно деокупацията", каза той.