Западът не трябва да подценява военната сила на Москва. За това предупреди началникът на отбраната на Германия генерал Еберхард Цорн в интервю за "Ройтерс".

По негови думи Русия има възможност да отвори втори фронт, ако реши да го направи.

"По-голямата част от руските сухопътни сили може да са ограничени в Украйна в момента, но въпреки това не трябва да подценяваме потенциала им да отворят втора сцена на войната", заяви най-високопоставеното лице от Бундесвера.

Той припомни, че освен с армията, Русия разполага и с флот и военновъздушни сили.

По-голямата част от руския флот все още не е разгърнат във войната срещу Украйна, а руските военновъздушни сили все още имат значителен потенциал, което представлява заплаха и за НАТО, подчерта Цорн.

Бундесверът, който разполага с една от най-силните флотилии в региона, редовно подкрепя мисиите на НАТО за въздушна полиция над балтийските държави с бойни самолети и следи отблизо развитието на събитията в Балтийско море на прага си.

Потенциална гореща точка там е Калининград - руски ексклав, притиснат между страните членки на НАТО Полша и Литва. Именно там е базата на руския балтийски военноморски флот, а също е място за разполагане на руските ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие.

Как ще завърши войната в Украйна?

Как ще завърши войната в Украйна?

Прогнозира авторът на американската военна доктрина

Русия заплаши да разположи ядрени и хиперзвукови оръжия в Калининград, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, каквато процедура вече започна.

Цорн изтъкна, че Русия продължава да разполага със значителни резерви.

"Що се отнася до нейната армия, Русия е напълно способна да разшири конфликта регионално. Че това би било нещо много неразумно от нейна страна, е друга история" отбеляза генералът.

Относно военната ситуация в Украйна Цорн заяви, че динамиката на руската атака се е забавила, но Русия все още натиска стабилно напред.

"Подкрепени от масивен артилерийски огън те напредват напред - без значение от цивилните украински жертви", посочи той.

Вече шест месеца Украйна депутинизира Русия

Вече шест месеца Украйна депутинизира Русия

Когато европейският потребител започне по-често да бърка в джоба си за американско оръжие, отколкото за руски въглеводороди, значи външната политика на Кремъл спрямо Европа е претърпяла крах

Според него руските сили няма скоро да останат без боеприпаси, тъй като разполагат с огромни количества.

"Тези боеприпаси са отчасти стари и много неточни, но именно те причиняват големи разрушения на гражданската инфраструктура. Те изстрелват около 40 000 до 60 000 артилерийски боеприпаси на ден", информира Цорн.

Въпреки това обаче той заяви, че не очаква силна офанзива дълбоко навътре в украинска територия в момента.

По негови думи руските сили в момента са съсредоточени върху завладяването на Донбас - индустриалния регион на Източна Украйна, където подкрепяните от Москва сепаратисти вече са установили частичен контрол. Все още обаче според Цорн не се вижда военно решение.

Украйна: Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната

Украйна: Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната

Особено трудна ситуация с "Искандер"