Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица каза в интервю, излъчено в неделя, че нейната нация се страхува от нахлуване на Русия след агресията на Москва срещу съседна Украйна, цитира думите й американският вестник "Политико"

"Ние сме притеснени, разбира се", каза Гаврилица по Си Ен Ен "Това е риск, засега е хипотетичен сценарий, но ако военните действия се преместят на запад в югозападната част на Украйна и към Одеса, тогава, разбира се, ние ще бъдем много притеснени."

Молдова, която граничи с Украйна, стана независима държава, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., но никога не успя да се измъкне напълно от сферата на влияние на Русия, нито да изгради самодостатъчна икономика. В Световния годишник на ЦРУ се казва: "Въпреки скорошния напредък, Молдова остава една от най-бедните страни в Европа."

Гаврилица, която е възпитаник на Харвардския университет, встъпи в длъжност през август 2021 г. Тя предупреди, че нейната страна не е единствената, която има причина да се притеснява от инвазията, започната от руския президент Владимир Путин през февруари.

"Това е много сложна позиция не само за Молдова, но и за всяка малка страна, всяка държава, която разчита на основан на правила международен ред", каза тя. "Ако една държава може да започне война за анексиране, без да се съобразява с международното право, тогава в този смисъл никой не е в безопасност и мисля, че много страни са притеснени."

Молдовският премиер отбеляза "неспокойната история" на Молдова в сложен регион на света, която продължава и до днес, а водещият в студиото на Си Ен Ен посочи, че настоящата война вече е нанесла щети на икономиката на бедната балканска страна.

"Наистина," каза Гаврилица. "Молдова е най-засегнатата страна след Украйна икономически от тази война. Вече видяхме много висока инфлация. Инфлацията през юни достигна 32 процента.

Но молдовският премиер отбеляза, че нейният народ е преодолял кризата с благородство, припомняйки, че страната й доброволно е поела голям брой бежанци, независимо от цената на това гостоприемство.

"Видяхме например в социологически проучвания, че дори след приемането на много голям брой бежанци, 85 процента от молдовците казват, че биха приели още бежанци, а 50 процента казват, че те могат да останат, колкото е необходимо. Така че това ме прави много оптимистично настроена относно мъдростта на моя народ", каза тя.

Русия: Мисия на ООН в Приднестровието не е обсъждана

Русия: Мисия на ООН в Приднестровието не е обсъждана

След критики от Украйна и Молдова

Президентът на Молдова Мая Санду по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев заяви, че "властите в Молдова правят всичко възможно, за да не позволят на непризнатото Приднестровие да заплашва и Молдова, и Украйна."

Приднестровието е чувствителна тема и за Молдова и за Украйна. Припомняме, че там , както и в Молдова и Украйна има знаичтелни български малцинства.

Проруските сепаратисти в Молдова заявиха на 7 май че Приднестровието е било ударено четири пъти от предполагаеми дронове през нощта близо до украинската граница.

От близо две седмици подобни докладвани инциденти в отцепилия се регион на Приднестровието предизвикват международна тревога, че войната в Украйна може да се разпространи и в съседна Молдова.

След това обостряне обаче обстановката засега се успокои.

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Според него, това е нарушение между двете страни

В края на юни ЕС даде зелена светлина на кандидатурите на Украйна и Молдова за членство в блока.

Статусът на кандидат за членство в ЕС не дава автоматично право за присъединяване към Блока и не предоставя никакви незабавни гаранции за сигурност.

Това задейства процес, който може да отнеме години или дори десетилетия.