Проруските сепаратисти в Молдова заявиха в събота, че Приднестровието е било ударено четири пъти от предполагаеми дронове през нощта близо до украинската граница.

От близо две седмици подобни докладвани инциденти в отцепилия се регион на Приднестровието предизвикват международна тревога, че войната в Украйна може да се разпространи и в съседна Молдова.

Министерството на вътрешните работи на непризнатото Приднестровие публикува снимки на кратери, които според ведомството са в резултат на ударите през нощта.

Оттам заявиха, че никой не е пострадал при атаките в района на град Ръбница в северната част на региона. Руски войски охраняват военна база с голям склад за боеприпаси от съветската епоха в село Колбасна, който е разположен на около 15 километра от Ръбница.

В изявлението на Министерството не се изказват предположения, кой стои зад последните взривове.

Молдовските специални служби разследват също последните инциденти в отцепилия се от страната регион. Това съобщи в събота молдовският президент Мая Санду, отговаряйки на въпроси на журналисти след среща с президента на Литва Гитанас Науседа в Кишинев, предава ТАСС.

"По наша информация снощи имаше две експлозии в Приднестровския регион на територията на бившето военно летище край село Воронково в района на град Ръбница. Експлозиите са станали между 22:00 и 22:50 часа. (съвпада с българското време), няма регистрирани пострадали хора.Предполагаме, че тези експлозии са извършени с помощта на дрон и са били насочени към пистата на неизползваното в момента летище. Отговорните ни органи все още събират информация", каза Санду.

"Молдовските власти следят отблизо ситуацията. Животът на гражданите от двата бряга на Днестър е много важен за нас. Правим всичко възможно, за да поддържаме сигурността, да предотвратяваме провокации и дестабилизация", увери държавният глава на Молдова.

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

Очаква се на 9 май да бъде създаден "претекст" за нападение

Украйна многократно отрича всякаква вина за инцидентите в Приднестровието, заявявайки, че вярва, че Русия организира атаки под фалшиво знаме, за да провокира война. Москва също отрече вината.

Русия разполага с малка сила от миротворци в сепаратисткия регион от 30 години и докладваните инциденти предизвикаха международно безпокойство, че те могат да бъдат въвлечени в конфликта. Прозападното правителство на Молдова казва, че подозира "провоенни" фракции сред самите сепаратисти.

По-рано Руската федерация заяви, че по време на втория етап на "специалната операция" руската армия планира да установи пълен контрол над Донбас, което ще позволи създаването на сухопътен коридор към Крим и контрол над южната част на Украйна, което ще даде на "въоръжените сили на РФ още един изход към Приднестровието, където се отбелязват факти на натиск над рускоезичното население".

Украинското външно министерство осъжда опитите за въвличане на Приднестровския регион на Молдова във войната на Русия срещу Украйна. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските войски, които се намират на територията на Приднестровския регион на Молдова, са в пълна бойна готовност.

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

Призовават да се следват съветите на официалните власти в страната