След като България посъветва гражданите да не пътуват до Молдова, а гражданите на САЩ, Канада и Израел бяха посъветвани да напуснат Приднестровския регион, молдовският експерт Вадим Виеру каза, че "такива съобщения са нормални и не трябва да предизвикват паника в обществото". Разясненията бяха дадени по местния телевизионен канал TV8, пише молдовкият портал noi.md.

Относно препоръката на българското външно министерство той казва: "Предупрежденията за пътуване са обичайна практика" "Трябва да сме подготвени за това, че през следващите седмици вероятно ще има повече съобщения от други държави, но не бива да се паникьосваме. Такива съобщения са нормални и не трябва да предизвикват паника в обществото", подчерта Вадим Виеру.

Юлиан Гроза, изпълнителен директор на Института за европейска политика и реформи и член на Висшия съвет за сигурност, отбеляза, че подобна реакция на държавите е оправдана и призова гражданите да получават информация от официални и надеждни източници. "Всички знаем за събитията в региона и всички знаем, че има война на границата с Република Молдова. Видяхме тези предизвикателства в Приднестровието. Задължение на тези, които издават такива предупреждения, е да внимават с информацията, която техните граждани трябва да знаят. Нашите граждани имат национални органи, които бдително съобщават цялата информация и дезинформация, циркулиращи в медийното пространство. Моята препоръка към гражданите на Република Молдова е да следват информацията и съобщенията, предоставени от националните власти", каза Гроза.

В същото време вицепремиерът на Молдова по реинтеграцията Олег Серебрян увери, че няма риск Република Молдова да бъде въвлечена във войната в Украйна. Според него инцидентите в Приднестровието са били предназначени да създадат паника в региона и да дестабилизират ситуацията в цялата страна. Серебрян смята, че обявяването на червен код за терористичните атаки в Приднестровския регион е безполезно, тъй като няма риск територията да бъде въвлечена във военен конфликт.

Лидерът на непризнатото Приднестровие Вадим Красноселски се срещна в четвъртък с Олег Серебрян и Дорин Речан, съветник на молдовския президент. Както съобщи ТАСС в петък, цитирайки Пресслужбата на главата на отцепилия се регион, страните са обсъдили въпроси за сигурността и хуманитарното сътрудничество.

"Работната среща се проведе в село Варница. Обсъдихме различни аспекти, свързани с гарантирането на сигурността, както и актуални въпроси от дневния ред на преговорите в областта на хуманитарното и икономическо сътрудничество между Приднестровието и Молдова", отбелязаха от Пресслужбата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските "специални служби" стоят зад поредица от взривове в проруски отцепил се регион на Молдова, цитира думите му Би Би Си.

Президентът на Молдова Мая Санду в четвъртък отхвърли възможността за предоставяне военна помощ на Украйна. Тя направи изявлението в интервю за телевизионния канал Rlive.

"Украйна поиска военна помощ от всички страни. Но нашата страна не разполага с модерна военна техника, а и по конституция не можем да направим това", каза Санду.

Санду също така отрече публикации в медиите, че румънски военни са на територията на републиката, облечени в молдовски униформи, за подготвят военните на републиката да отблъснат възможни заплахи, свързани с конфликта. в Украйна.

Държавният глава заяви, че тези слухове се разпространяват, за да уплашат хората и да предизвикат паника. Тя изрази съжаление, че медиите публикуват "много фалшификати, насочени към дестабилизиране на страната, с които е трудно да се борим".

Припомняме, че в Приднестровието, както и в Република Молдова като цяло живее голяма българска диаспора.

Молдова ли следва след Украйна?

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си