Президентът на Молдова Мая Санду в четвъртък отхвърли възможността за предоставяне военна помощ на Украйна. Тя направи изявлението в интервю за телевизионния канал Rlive.

"Украйна поиска военна помощ от всички страни. Но нашата страна не разполага с модерна военна техника, а и по конституция не можем да направим това", каза Санду.

Санду също така отрече публикации в медиите, че румънски военни са на територията на републиката, облечени в молдовски униформи, за подготвят военните на републиката да отблъснат възможни заплахи, свързани с конфликта. в Украйна.

Държавният глава заяви, че тези слухове се разпространяват, за да уплашат хората и да предизвикат паника. Тя изрази съжаление, че медиите публикуват "много фалшификати, насочени към дестабилизиране на страната, с които е трудно да се борим".

В същото време, тя призна, че през молдовска територия преминават влакове с гориво, които се доставят на украинската армия от Румъния.

През 2010 г. Молдова пусна за продажба шест изтребителя МиГ-29, които наследи след разделянето на имуществото на въоръжените сили на бившия СССР. До момента обаче не са намерени купувачи. По-рано в пресата се появи информация, че украинските власти са се обърнали към Молдова с искане за закупуването им.

Молдова ли следва след Украйна?

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си

Припомняме, че американски и украински официални лица обсъдиха на 24 април възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си от района на Донбас в Югоизточна Украйна в съседната нация Молдова - друга бивша съветска държава и нечленка на НАТО в Източна Европа.

Приднестровието е проруски отцепен регион на Молдова, който граничи с Украйна на югозапад.

На 15 април Молдова обвини руската армия, че се опитва да вербува молдовски граждани. Това се случи дни, след като британското военно разузнаване предупреди, че Москва се опитва да попълни силите си в Украйна, като вербува жители на отцепилия се Приднестровски регион.