Украйна ще продължи да си сътрудничи с Молдова и поддържа териториалната й цялост на фона на ескалацията в непризнатото Приднестровие. Това заяви външният министър Дмитро Кулеба на брифинг в Киев, пише украинският вестник "Европейская правда", цитиран от молдовския новинарски портал noi.md.

"Трябва да работим с Молдова и да поддържаме териториалната цялост и суверенитета на тази държава. Ще направим това, въпреки че, нека бъдем откровени, очаквахме по-добър отговор от Молдова на нашите искания за подкрепа в началото на руската инвазия, ", каза Кулеба.

Дмитро Кулеба също така твърди, че ескалацията в непризнатото Приднестровието не е в интерес на Украйна, Молдова и Европейския съюз и че съвместните усилия на всички заинтересовани страни ще направят ескалацията невъзможна.

"Молдова не се нуждае от нов фронт в Приднестровието, Украйна също не се нуждае от него, а аз съм убеден, че и Европа не се нуждае от него. Заедно ще ограничим ескалацията и ще държим ситуацията под контрол", каза украинският външен министър.

Припомняме, че вчера британският вестник The Times прогнозира скорошен конфликт в Приднестровието и в цяла Молдова и дори посочи конкретна дата - 9 май.

В Приднестровието и в Молдова като цяло има голямо българско малцинство.

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

Призовават да се следват съветите на официалните власти в страната