Русия ще се опита да отвори нов фронт срещу Украйна от Молдова, според украински военни източници, цитирани от британския вестник The Times.

Според източник на изданието има "определен брой индикатори", сочещи за предстояща руска атака в близко бъдеще срещу Молдова, която има само 3250 войници в армията си. Успешното й превземане ще доведе до навлизане на руски войски в черноморското пристанище Одеса, в Украйна, от запад.

"Смятаме, че Кремъл вече е взел решението да атакува Молдова. Съдбата на Молдова е много решаваща. Ако руснаците започнат да поемат контрола там, ние (Украйна-бел.ред.) във военно отношение ще бъдем по-лесна мишена и заплахата за Украйна ще бъде екзистенциална", каза източникът.

Напрежението вече нараства в Приднестровието, отцепил се регион на Молдова, след поредица от мистериозни експлозии, за които са обвинени "неизвестни терористи". Приднестровието граничи с югозападна Украйна и е под контрола на проруски представители. Районът е отцепен през 1990 г.,а след като Съветският съюз се разпадна и Молдова обяви независмост и зае прозападна позиция, възникна военен конфликт, който към момента е замразен.

Западните анализатори смятат, че целта на Кремъл може да бъде да създаде сухопътен мост от Русия по крайбрежието на Украйна до Приднестровието, отрязвайки Украйна от достъп до Черно море.

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

Призовават да се следват съветите на официалните власти в страната

Военният източник смята, че Русия може да отиде още по-далеч, опитвайки се да използва разочарованието от цената на живота в Молдова и да изостри съществуващото напрежение, с крайната цел да превземе цялата страна. Твърденията не могат да бъдат проверени независимо.

Молдова, една от най-бедните страни в Европа, се бори с големия приток на бежанци и икономическите последици от войната, които спряха близо 15 процента от износа й. Тя не е член на НАТО, но граничи с Румъния, която е.

Източникът каза, че украинското разузнаване сочи дейност на главното летище в Тираспол, столицата на Приднестровието, което предполага, че руснаците се готвят за конфликт, с транспортни самолети Илюшин-76 и вероятно хеликоптери, които предстои да бъдат докарани. "Това означава, че се подготвят за въздушно десантна операция и има голяма вероятност десантните войски да бъдат доставени от Крим."

Смята се, че около 1500 руски войници вече са в Приднестровието (те се намират там съгласно споразумението за прекратяване на огъня и практически са граждани на Приднестровието с руски паспорти-бел.ред.), според западни представители. Всички войски, които бъдат изпратени до летището, ще трябва да пресекат украинското въздушно пространство, което ги излага на риск от системите за противовъздушна отбрана на страната.

Очаква се руснаците да създадат "претекст" за интервенция в Молдова, който да съвпадне с парада на Деня на победата на 9 май. Безредици в столицата Кишинев може да бъдат организирани едновременно с военна операция в Приднестровието, каза източникът. "Сега е много лесно да се създаде претекст в Молдова."

Доклад на Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс от Кралския институт за обединените служби предполага, че Федералната служба за сигурност (ФСБ), основната шпионска агенция на Русия, обсъжда опитите да дестабилизира Молдова, за да противодейства на нарастващите про-европейски настроения в страната. Това ще покаже на Запада, че подкрепата за Украйна рискува по-широки последици, включително на Балканите, пишат те.

На 7 април молдовското правителство забрани показването на руски военни символи, ход, тълкуван в Москва като знак, че се стреми да противодейства на руското влияние в страната.

В доклада се казва, че украинското разузнаване е научило, че генерал-майор Дмитрий Милютин от Пета служба на ФСБ обсъжда организирането на протестно движение в Молдова, което "умишлено ще използва масово забранените символи, насърчавайки властите да глобят голям брой бедни протестиращи и да се създаде основа за твърдения, че правителството потиска политическото изразяване и свободата на словото".

Наред с приднестровските бригади, руските сили в отцепилия се регион "представляват заплаха за молдовското правителство в случай на политическа дестабилизация на страната", се казва в доклада. Въпреки това се добавя, че без сухопътен мост към Молдова през Украйна руснаците ще се затруднят да подсилят тези части.

МВнР препоръчва да не пътуваме до Молдова

МВнР препоръчва да не пътуваме до Молдова

Призовават се българите там да напуснат страната

Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на Централния военен окръг на Русия, каза в реч на 22 април, че контролът над Южна Украйна ще осигури "подстъп към Приднестровието", където според него "има и факти за потисничество на руско-говорещо население".

Според Moscow Times Виктор Водолацки, заместник-председател на комитета на Държавната дума, е казал, че руските власти може да признаят независимостта на Приднестровието в близко бъдеще.

Няколко дни преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари Путин обяви, че признава двете отцепили се република в Донбас за независими; проправяйки пътя на Москва да изпрати военни сили в сепаратистки райони с мотива, че се намесва като съюзник, за да ги защити срещу Украйна.

"Ако Русия признае независимостта на Приднестровието, това би застрашило пряко териториалната цялост на Молдова. Това ще бъде сценарият на Донбас. Това означава, че ще предоставят военна помощ, а това означава, че може да я признаят за част от Русия и така нататък", каза украинският източник.

Регионът съобщи за серия от експлозии през последните дни, които нарече "терористични атаки", което накара Киев да обвини Москва, че се стреми да разшири войната по-нататък в Европа.

Молдова ли следва след Украйна?

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си