Русия изкуствено нагнетява напрежение в Приднестровието, за да го използва като психологическа атака срещу Украйна, предупреждава украинското военно разузнаване, цитирано от УНИАН.

Русия ще се опита да създаде зони на нестабилност в близост до украинската граница и появата на заплаха от нападение от руски и проруски въоръжени групировки от територията на Приднестровието. Това съобщиха от Главно управление на разузнаването на Министерството на отбраната.

"Осъзнавайки липсата на забележим успех в така наречената "специална операция" срещу Украйна и ефективността на действията на украинските части, окупационното командване се опитва да създаде зони на нестабилност в близост до украинската граница и появата на заплаха от нападение. от руски и проруски въоръжени групировки от територията на Приднестровието", казаха от разузнаването.

Украинското разузнаване твърди, че руснаците ескалират ситуацията в Приднестровието, за да я използват като психологическа атака срещу Украйна и търсят начини за разпръскване на силите на украинската армия по време на трудната военна кампания за защита на Донбас и южната част на страната.

Отбелязва се, че според експерти броят на наистина боеспособния и мотивиран персонал на подразделението на Оперативната група на руските сили (ОГРС) в Приднестровския регион на Република Молдова не надвишава 300 души, чиято задача е да защитават депото за боеприпаси в село Колбасна. Повече от половината от всички боеприпаси в складовете са с изтекъл срок на годност и не могат да бъдат транспортирани. Само 7-8 хиляди тона са изправни и могат да се използват. Това са предимно боеприпаси от Втората световна война, складирани в най-големия погреб в Източна Европа.

Отбелязва се, че около две трети от цялата военна техника на територията на Приднестровието е напълно или частично небоеспособна, а също така там не разполагат с материални средства и производствени мощности за нейния ремонт и възстановяване.

"Потенциално Приднестровието може да се използва като плацдарм за установяване на линии за доставка и осигуряване на разполагането на руската групировка на територията на Република Молдова, но това ще стане възможно само ако се създаде сухопътен коридор с Русия през южните райони на Украйна", добави украинското разузнаване.

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

Очаква се на 9 май да бъде създаден "претекст" за нападение

Ескалация в Приднестровието

Както УНИАН съобщи, според Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, на 25 април специалните служби на Руската федерация са организирали провокация с експлозии в столицата на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) Тираспол.

По-рано Руската федерация заяви, че по време на втория етап на "специалната операция" руската армия планира да установи пълен контрол над Донбас, което ще позволи създаването на сухопътен коридор към Крим и контрол над южната част на Украйна, което ще даде на "въоръжените сили на РФ още един изход към Приднестровието, където се отбелязват факти на натиск над рускоезичното население".

Украинското външно министерство осъжда опитите за въвличане на Приднестровския регион на Молдова във войната на Русия срещу Украйна. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските войски, които се намират на територията на Приднестровския регион на Молдова, са в пълна бойна готовност.

Днес стана ясно, че Европейският съюз обмисля допълнителна военна подкрепа за Молдова, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел при посещение в Кишинев в сряда, предава Ройтерс.

Съюзът проучва как може да предостави допълнителна военна подкрепа на Молдова, включително помощ за изграждането на въоръжените сили на страната, каза Мишел на съвместна пресконференция с молдовския президент Мая Санду.

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

Призовават да се следват съветите на официалните власти в страната