Европейският съюз обмисля допълнителна военна подкрепа за Молдова, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел при посещение в Кишинев в сряда, предава Ройтерс.

Съюзът проучва как може да предостави допълнителна военна подкрепа на Молдова, включително помощ за изграждането на въоръжените сили на страната, каза Мишел на съвместна пресконференция с молдовския президент Мая Санду.

Той каза, че това ще бъде в допълнение към помощта в областта на логистиката и киберзащитата, които ЕС вече е договорил. Мишел отказа да даде подробности, но каза, че е изключително важно да се избегне всякаква ескалация.

На свой ред Санду заяви, че все още не смята обострянето в Приднестровието за неизбежно, но добави, че правителството "има планове за действие" за този случай.

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

Призовават да се следват съветите на официалните власти в страната

Напрежението вече нараства в Приднестровието, отцепил се регион на Молдова, след поредица от мистериозни експлозии, за които са обвинени "неизвестни терористи". Приднестровието граничи с югозападна Украйна и е под контрола на проруски представители. Районът е отцепен през 1990 г.,а след като Съветският съюз се разпадна и Молдова обяви независмост и зае прозападна позиция, възникна военен конфликт, който към момента е замразен.

Западните анализатори смятат, че целта на Кремъл може да бъде да създаде сухопътен мост от Русия по крайбрежието на Украйна до Приднестровието, отрязвайки Украйна от достъп до Черно море.

Военният източник смята, че Русия може да отиде още по-далеч, опитвайки се да използва разочарованието от цената на живота в Молдова и да изостри съществуващото напрежение, с крайната цел да превземе цялата страна. Твърденията не могат да бъдат проверени независимо.

Молдова, една от най-бедните страни в Европа, се бори с големия приток на бежанци и икономическите последици от войната, които спряха близо 15 процента от износа й. Тя не е член на НАТО, но граничи с Румъния, която е.

Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на Централния военен окръг на Русия, каза в реч на 22 април, че контролът над Южна Украйна ще осигури "подстъп към Приднестровието", където според него "има и факти за потисничество на руско-говорещо население".

Според Moscow Times Виктор Водолацки, заместник-председател на комитета на Държавната дума, е казал, че руските власти може да признаят независимостта на Приднестровието в близко бъдеще.

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

Очаква се на 9 май да бъде създаден "претекст" за нападение