Въпросът за мироопазваща мисия на ООН в Приднестровието никога не е обсъждан и не стои на дневен ред.

Това заяви директорът на отдела за международни организации на руското външно министерство Пьотър Иличев, цитиран от ТАСС. 

Така той коментира заплахите на украинския президент Володимир Зеленски да удари непризнатата република в случай на заплаха за Киев.

"Приднестровието не е дневен ред на Съвета за сигурност на ООН. Въпросът за мироопазваща мисия на ООН не е актуален и никога не е бил обсъждан", отбеляза дипломатът.

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

По време на посещението на молдовския президент в Украйна

Припомняме, че през май украинското разузнаване обяви, че Русия изкуствено нагнетява напрежение в Приднестровието, за да го използва като психологическа атака срещу Украйна.

Русия ще се опита да създаде зони на нестабилност в близост до украинската граница и появата на заплаха от нападение от руски и проруски въоръжени групировки от територията на Приднестровието.

Украинското разузнаване твърди, че руснаците ескалират ситуацията в Приднестровието, за да я използват като психологическа атака срещу Украйна и търсят начини за разпръскване на силите на украинската армия по време на трудната военна кампания за защита на Донбас и южната част на страната.

Кулеба: На Украйна не й трябва нов фронт в Приднестровието

Кулеба: На Украйна не й трябва нов фронт в Приднестровието

Той разкритикува "недостатъчната подкрепа" от Кишинев

Според Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, на 25 април специалните служби на Руската федерация са организирали провокация с експлозии в столицата на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) Тираспол.

Руската федерация тогава заяви, че по време на втория етап на "специалната операция" руската армия планира да установи пълен контрол над Донбас, което ще позволи създаването на сухопътен коридор към Крим и контрол над южната част на Украйна, което ще даде на "въоръжените сили на РФ още един изход към Приднестровието, където се отбелязват факти на натиск над рускоезичното население".

Украинското външно министерство осъжда опитите за въвличане на Приднестровския регион на Молдова във войната на Русия срещу Украйна. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските войски, които се намират на територията на Приднестровския регион на Молдова, са в пълна бойна готовност.

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

По време на посещението на молдовския президент в Украйна

Приднестровието е чувствителна тема и за Молдова. 

Властите в Молдова правят всичко възможно, за да не позволят на непризнато Приднестровието да заплашва и Молдова, и Украйна. Това заяви в края на юни президентът на Молдова Мая Санду по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

И Молдова, и Украйна са в обтегнати отношения с Русия и я обвиняват в опити за дестабилизация.

Появиха се и спекулации, че Молдова ще е следващата нападната държава.