Властите в Молдова правят всичко възможно, за да не позволи на непризнато Приднестровието да заплашва и Молдова, и Украйна.

Това заяви президентът на Молдова Мая Санду по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, предаде "Укринформ".

"Ние следим отблизо всички събития в Приднестровието и не виждаме надвиснали заплахи. Правим всичко възможно, за да предотвратим този сепаратистки регион да представлява заплаха за Украйна и Молдова", увери Санду.

Президентът на Молдова отбеляза, че двете страни трябва да поддържат постоянен диалог по въпросите на сигурността, които ги засягат, като добави, че се е договорила със Зеленски да работят заедно за избягване на провокации, насочени към дестабилизиране на ситуацията.

Лидерът отбеляза още, че информацията за възможна обща мобилизация в Приднестровието все още не е потвърдена.

"От време на време чуваме подобни новини, но все още не са потвърдени. Ние следим много внимателно събитията в Приднестровието. Бихме искали да сме сигурни, че няма нищо, което би могло да дестабилизира ситуацията. Нашите агенции ще продължат за по-нататъшно наблюдение на ситуацията", каза президентът.

Кулеба: На Украйна не й трябва нов фронт в Приднестровието

Кулеба: На Украйна не й трябва нов фронт в Приднестровието

Той разкритикува "недостатъчната подкрепа" от Кишинев

Санду добави, че ако се случи нещо, което би предизвикало безпокойство, Кишинев ще предприеме действия и ще информира партньорите си.

Както Укринформ съобщи по-рано, молдовският президент Мая Санду е на посещение в Украйна. Тя вече е направила обиколка на освободените градове Ирпин, Буча и Бородянка.

Припомняме, че през май Санду отхвърли риска от близки военни действия на територията на Молдова.

Ден по-рано украинският генерален щаб заяви, че руските военни и въоръжените формирования на "Приднестровската молдовска република" се намират в състояние на пълна бойна готовност. Въпреки това в региона няма мобилизационни дейности.

Украйна: Русия изкуствено нагнетява напрежение в Приднестровието

Украйна: Русия изкуствено нагнетява напрежение в Приднестровието

Районът можело да се използва като плацдарм за атака срещу Южна Украйна

И Молдова, и Украйна са в обтегнати отношения с Русия и я обвиняват в опити за дестабилизация. 

Появиха се и спекулации, че Молдова ще е следващата нападната държава.