Руските войски напускат Изюм. Това съобщават проруските канали в Telegram, като се позовават на свои източници на място. Някои канали пишат, че градът се е предал.

Според съобщения от тези канали украинските въоръжени сили навлизат в града, други заявяват, че украинските войски вече са в центъра на Изюм.

По-рано се появиха съобщения, че украинските войски са влезли в град Купянск. Информацията е противоречива, като според някои украинците вече контролират половината от Купянск, а според други, включително блогъра Игор Гиркин, който използва псевдонима Стрелков, по-голямата част от града е под контрола на ВСУ.

"Потвърдено е, че нашите войски са напуснали западната част (около 2/3 от града) на Купянск", написа той в своя канал.

Според украински източници град Купянск е напълно освободен.

Купянск е ключов пункт за снабдяване на група руски сили край Изюм. Загубата на този град, както отбелязват мнозина, ще усложни снабдяването на тези сили, които на практика ще се окажат полуобкръжени.

Малко по-късно Службата за сигурност на Украйна потвърди освобождаването на Купянск, трети по големина град в Харковска област. Службата публикува снимка на специалните сили в града и написа, че градът "е бил и винаги ще бъде украински". "Ще освободим земята си до последния сантиметър! На път да вървим! Слава на Украйна!"

Коментирайки изтеглянето от Изюм, руските блогъри пишат, че след загубата на Купянск и прекъсването на снабдителните линии е станало невъзможно да се защитава този град.

Ситуацията в район Изюм в контролираната от Русия част на Харковска област е трудна, потвърждава и назначеният от Кремъл ръководител на районната администрация Владислав Соколов, цитиран от Интерфакс.

"През последните две седмици градът е подложен на активен и постоянен обстрел от страна на украинските въоръжени сили с боеприпаси чуждестранно производство - HIMARS, M777 155 калибър - което води до големи разрушения и голям брой жертви и пострадали", заяви Соколов във видеопослание.

Той се обърна и към родителите на децата, които почиват в Краснодарския край от Изюм и Балаклея. "Искам да кажа на родителите, които са изпратили децата си на лагерната смяна в Геленджик, че децата са оставени за втората смяна", каза той.

Евакуацията на жителите от опасните райони продължава. Соколов обяснява, че е започната евакуация с малки темпове, но мирни граждани са отвеждани на територията на Руската федерация.

Украинците напредват към Купянск, руснаците с признание за трудности

Украинците напредват към Купянск, руснаците с признание за трудности

Прави впечатление поведението на руските медии от вчера и днес

Докато се появяват такива съобщения от фронта руските медии съобщават, че след като е взел участие в изборите (по електронен път) руският президент Владимир Путин е открил виенското колело "Слънцето на Москва" - най-голямото виенско колело в Европа и едно от най-високите в света, съобщава "Интерфакс". Посочва се изрично, че до този момент най-голямото колело е Лондонското око, високо 135 метра, а московското съоръжение е 140 метра.

Откриването е станало дистанционно от концертната зала, където се провежда концерт, посветен на 875-годишнината на Москва.

Виенското колело е с 30 затворени кабини, всяка от които побира до 15 гости. Кабините са оборудвани със система за видеонаблюдение, бутон за комуникация с оператора и климатичен контрол, а пет от кабините са с прозрачен под.

Пътуването над Москва започва от началната гара. Гостите могат да стигнат до него по покрит проход с ескалатор. Пътниците се качват и слизат в различни части на гарата. С едно завъртане, което отнема 18 минути и 40 секунди, виенското колело може да побере до 450 души.

Очаква се атракционът да привлича повече от 2,5 милиона посетители годишно.