Установените от Русия администратори на Луганска и Херсонска области в Украйна официално поискаха от президента на Русия Владимир Путин да ги анексира след набързо организирани референдуми, които Украйна и Западът обявиха за нелегитимни, предава Ройтерс.

Установените от Русия служители в четири окупирани региона на Украйна съобщиха за огромно мнозинство в полза на присъединяването им към Русия.

Западните държави заявиха, че гласуването е било "принудително", за да се предостави претекст на Русия да анексира около 15% от украинската територия и заплашиха с нови санкции срещу Москва, ако плановете за анексиране се осъществят.

Преброяването на гласовете от "окончателните резултати" във вторник в четирите провинции варира от 87% до 99,2% в полза на присъединяването към Русия, според официални лица от тези окупационни администрация.

В писмо, публикувано в своя акаунт в "Телеграм", Владимир Салдо - назначеният от Русия ръководител на Херсонска област в Украйна - каза, че жителите са направили "исторически избор" в полза на Русия. С аналогично искане излезе и ръководителят на самопровъзгласената Луганска народна република Леонид Пасечник.

Ако Русия обяви четирите украински региона за част от своята територия, Путин може да представи всеки опит на Украйна да ги завладее като атака срещу самата Русия, оправдавайки потенциално по-суров военен отговор.

Русия твърди, че се е намесила в Украйна отчасти, за да защити от преследване рускоговорящите, живеещи в района на Източен Донбас, включващ Донецка и Луганска области.

Киев и Западът отхвърлят това като безпочвен претекст за по-широка агресивна война.

Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото. Това написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

За украинския президент стабилността в Европа е невъзможна, докато Путин остава на власт