Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък, че страната му кандидатства "по ускорена процедура" за членство в Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО, предава "Укринформ"

Той подписа молбата на Украйна заедно с председателя на парламента Руслан Стефанчук и премиера Денис Шмигал.

Президентът отбеляза, че именно в Украйна се решава съдбата на демокрацията в сблъсъка с тиранията и именно силата на украинските държавни граници може да укрепи силата на границите на всички европейски държави.

"Можем да гарантираме, че никой няма да посмее да върне войната на нашия континент", отбеляза държавният глава.

Той също така подчерта, че в Украйна ценностите на евроатлантическата общност са придобили истинска жива енергия чрез силата на хората, борещи се за свобода и силата на народите, които помагат в тази борба.

"Ние сме де факто съюзници. Това вече е постигнато. Де факто вече сме си проправили път в НАТО. Де факто вече сме доказали съвместимост със стандартите на Алианса, те са реални за Украйна - реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие. Ние си вярваме, помагаме си и се защитаваме. Това е Алиансът. Де факто", подчерта Зеленски и добави, че сега той трябва да бъде юридически учреден.

Президентът е убеден, че присъединяването на Украйна към НАТО може да се осъществи по ускорена процедура, така както тази година Финландия и Швеция започнаха да се присъединяват към Алианса без План за действие за членство.

"Това е справедливо. Справедливо е и за Украйна. Това е консолидирането на ниво договор на това, което вече е постигнато в живота. Разбираме, че това изисква консенсус на всички членове на Алианса. Ние разбираме, че трябва да се постигне такъв консенсус. И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения относно гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори ", добави Зеленски.

Кремъл: Желанието на Украйна да влезе в НАТО е голяма заплаха

Кремъл: Желанието на Украйна да влезе в НАТО е голяма заплаха

Русия ще отговори на западните гаранции за сигурност на Украйна