Препоръките на международната група, ръководена от Андрий Ермак и Андерс Фог Расмусен, относно гаранциите за Украйна трябва да станат основа за бъдеща система от договори за сигурност.

Това съобщи във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Съответните споразумения трябва да гарантират, че всяка война срещу нашата държава ще бъде предотвратена.

Как Киев вижда гаранциите за сигурността на Украйна след войната?

Как Киев вижда гаранциите за сигурността на Украйна след войната?

Разговорите още продължават, но Киев мисли как да се предпази от отмъщение

"Сега властите работят, за да гарантират, че най-силните участници в свободния свят ще станат гарант за сигурността на Украйна", каза Зеленски.

Президентът обясни, че на многостранно и двустранно равнище е подробно определено кой, как и кога трябва да реагира при възникване на заплаха за държавната сигурност на Украйна.

Според него отговорът трябва да бъде: санкции, доставка на оръжие и цялата необходима материална и финансова подкрепа.

Зеленски отбеляза, че най-важното е да се предприемат ясни и правно обвързващи стъпки, конкретни и навременни действия, по-специално превантивни действия, насочени към избягване на войната и охлаждане на намеренията на агресора.

"Това е всичко, което нашата държава нямаше преди и заради което Русия си правеше илюзията, че може да се измъкне с война срещу Украйна", посочи държавният глава.

Зеленски допълни, че Украйна вече е изградила заедно с партньорите си мощна антивоенна коалиция, която включва десетки различни държави, а сега най-мощните държави, които вече помагат, работят, за да се превърнат и в коалиция на мира, която ще продължи постоянно.

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

Агресорът бяга, смята анализатор

Припомняме, че бе представен Киевският договор за сигурност, който съдържа препоръки за международни гаранции за сигурността на Украйна.

По-специално, той предвижда държавите-гаранти да не отменят санкциите срещу Русия, докато не бъде прекратена агресията срещу Украйна и не бъдат компенсирани всички загуби.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак подчерта, че по време на подписването на споразуменията за гаранции за сигурност Украйна ще настоява да има ясен график за предоставяне на подкрепата.

Представените днес препоръки все още не включват конкретни срокове - те ще бъдат обсъдени по-късно, преди подписването на съответните споразумения.

Ермак също така уточни, че бъдещите договори за гарантиране на сигурността на Украйна не са алтернатива на членството в НАТО. Те ще бъдат приети, докато Украйна все още не е член на НАТО.