Киев представи визията си по отношение на гаранциите за сигурността на Украйна.

Препоръките бяха представени от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрий Ермак. Документът е разработен по указание на президента Володимир Зеленски.

Авторите на предложението предвиждат да се създаде Киевски договор за сигурност - съвместен документ за стратегическо партньорство, който да обедини Украйна и държавите гаранти.

Работна група подготви документ с насоки за Украйна

Работна група подготви документ с насоки за Украйна

Препоръки относно бъдещите гаранции за сигурност на Украйна, включително военни, икономически, политически

"Когато тази война приключи, трябва да гарантираме, че Русия никога повече няма да може да нахлуе в Украйна. Най-добрият начин за това е Украйна да разполага със значителни военни сили, способни да се противопоставят на всяко бъдещо руско нападение", заяви бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който присъства на представянето и е участвал в изготвянето на документа.

Според Андрий Ермак Украйна трябва да се увери, че "лозунгът "можем да го направим отново" предизвиква панически атаки и лоши спомени у руснаците". "За целта се нуждаем от достатъчно силна военна мощ, която да отблъсне желанието на руснаците за отмъщение... Целта на предпазните мерки е да ни помогнат да изградим такава сила", каза Ермак.

Същевременно той заяви, че евентуално споразумение за гаранции за сигурността на Украйна не може да замени членството в НАТО, което е заложено и в украинската конституция. Това ще бъде средство за гарантиране на сигурността на страната до присъединяването.

Дискусиите за гаранции за сигурността на Украйна в замяна на неприсъединяване към НАТО бяха част от руско-украинските преговори, започнали малко след руската инвазия. Но процесът на преговори на практика спря около месец след срещата в Истанбул, на която бяха обявени разпоредбите на потенциалните споразумения между Русия и Украйна.

Путин обяви условията за Украйна - първо неутралитет

Путин обяви условията за Украйна - първо неутралитет

Иска признаване на Крим и демилитаризация

Предложенията:

На Украйна трябва да бъде позволено да се защитава срещу агресор съгласно член 51 от Устава на ООН ("относно правото на самозащита"). За тази цел Украйна се нуждае от ресурси за поддържане на силни въоръжени сили.

За да разполага с такива ресурси, Киев се нуждае от многогодишни инвестиции в украинската отбранителна индустрия, трансфер на оръжия и разузнавателна подкрепа от съюзниците, както и от съвместни учения под егидата на ЕС и НАТО.

Гаранциите за сигурност трябва да бъдат "ясно формулирани" и да "определят набор от ангажименти", поети от група гаранти заедно с Украйна. Те следва да бъдат политически и правно обвързващи чрез двустранни споразумения, но обединени в съвместен документ за стратегическо партньорство, наречен Киевски договор за сигурност.

Потенциалният договор ще обедини основна група съюзнически държави и Украйна. Тази група от държави-гаранти може да включва САЩ, Обединеното кралство, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и скандинавските и балтийските страни, Централна и Източна Европа.

Украинските власти заявиха, че все още обсъждат гаранции за сигурност с други държави.

Защо няма и няма да има скоро преговори между Русия и Украйна

Защо няма и няма да има скоро преговори между Русия и Украйна

И двете страни търсят военно решение