През последните 24 часа украинските сили постигнаха значителни успехи около Лиман и в северната част на Херсонска област.

Руските части, които бяха разгромени на тези фронтове, преди това бяха считани за едни от най-добрите конвенционални бойни сили на Русия.

Това отбелязва в обзора си за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната.

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Настъпление на широк фронт срещу окупаторите

Руският президент Владимир Путин може да използва назначаването на генерал-лейтенант Роман Бердников за командващ на Западния военен окръг, за да пренасочи вината за скорошни или бъдещи руски военни неуспехи в Харковска област.

Руски официални лица освободиха директора на Запорожската атомна електроцентрала, когото бяха задържали незаконно, и вероятно продължават да подкопават украинския контрол върху централата.

Украинските сили напреднаха по линията река Оскил-Кремина към границата с Луганска област.

Армията на Киев напредна и в северната част на Херсонска област.

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Според него подкрепата на правителството в Киев е най-добрия отговор на руската анексия

Междувременно Владимир Путин въведе наказателни мерки, насочени срещу руските бюрократични институции, отговорни за провеждането на частична мобилизация.

Руски официални лица признават, че Кремъл възнамерява да нахлуе, окупира и незаконно да анексира допълнителни украински територии на юг и изток и може да промени претендираните граници на окупираните от него територии.

На 3 октомври Държавната дума на Русия одобри договорите за незаконно присъединяване на Кремъл и определи административния график за интегриране на незаконно анексираната украинска територия в Руската федерация.