Превземането на град Лиман от украинските сили на територията на обявената от руския президент Владимир Путин анексия показва, че украинците постигат напредък и са в състояние да отблъснат руските сили, каза в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Видяхме, че те успяха да превземат нов град, Лиман, и това демонстрира, че украинците напредват, успяват да отблъснат руските сили поради куража, храбростта, уменията си, но и разбира се и заради модерните оръжия, които САЩ и другите съюзници предоставят", каза Столтенберг в интервю за NBC.

Най-добрият начин да се противопоставим на обявеното от Русия анексиране на части от Украйна е да продължим да подкрепяме правителството в Киев, каза Столтенберг.

Столтенберг: НАТО няма да се спре от Путин да подкрепи Украйна

Столтенберг: НАТО няма да се спре от Путин да подкрепи Украйна

Путин дрънка с ядрено оръжие, мобилизира още стотици хиляди - това не е сила, това е слабост

Запитан за кандидатурата на Украйна за ускорено членство в НАТО, Столтенберг каза, че "всяко решение за членство трябва да бъде взето с консенсус, като всички 30 съюзници трябва да се съгласят да вземат такова решение".

НАТО подкрепя разследването на очевидния саботаж на руския газопровод "Северен поток", под Балтийско море, каза шефът на НАТО.

"Всяка умишлена атака срещу критична инфраструктура на НАТО ще бъде посрещната с твърд и обединен отговор ", каза Столтенберг.

Медведев: Зеленски моли НАТО да ускори началото на Третата световна война

Медведев: Зеленски моли НАТО да ускори началото на Третата световна война

Медведев към Столтенберг и Зеленски: Ако Украйна не спре, значителна част от украинците ще изчезнат