Говорителят на Въоръжените сили на Украйна "Изток" Сергей Черевати заяви, че 5000-5500 руски войници, доброволци, както и мобилизирани жители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики може да са обкръжени в района на Лиман.

Според Черевати през последните дни украинските въоръжени сили са освободили пет населени места около града - Дробишево, Новоселовка, Ставки, Шандрихилово и Ямпил. За освобождаване на Ямпил съобщи и президента Володимир Зеленски в тазнощното си обръщение. Той заяви, че Украйна е поела инициативата във войната и постига осезаеми резултати.

Украинското командване все още не е съобщило за превземането на Торское, за което според съобщенията се борят и двете страни, така че руската групировка в Лиман все още не е в пълно, а в оперативно обкръжение. Според ръководителя на Луганската военна администрация Серхий Гайдай пътищата за снабдяване на групировката, както и възможното ѝ отстъпление, вече са отрязани.

ISW: Руснаците са хванати в капан в Лиман

ISW: Руснаците са хванати в капан в Лиман

Путин опитва да спаси Херсон с нови войски

Ако украинските въоръжени сили превземат Торское и прекъснат магистралата Лиман - Кремина, руските войници в Лиман ще се окажат в пълно обкръжение. Това прогнозира, че ще се случи до 72 часа, и в днешната си сводка Институтът за наблюдение на войната (ISW). Според института украинските сили са напреднали и към Купянск на източния бряг на река Оскол.

Сергей Черевати заяви, че отделни групи руски военнослужещи са правили опити да се измъкнат от Лиман, но тези опити не са били "особено успешни" благодарение на действията на украинските военни.

Ръководителят на Луганската военна администрация Серхий Гайдай съобщи по-рано, че руските военнослужещи, които са се озовали в лиманския капан, са поискали от командирите си разрешение да се оттеглят, но им е било отказано. Според Гайдай сега те имат само три възможности: да пробият, да се предадат или да умрат.

Руската страна твърди, че изтегля подкрепления към Лиман, за да предотврати пълно обкръжение, но някои военни блогъри критикуват Москва, че армията така и не е научила уроците от войната край Харков, и посочват, че подкрепленията включват наскоро мобилизирани войници, които едва ли са достатъчно обучени и нямат боен опит. Други посочват, че вместо да оказва реална помощ на войските си в Лиман, руското командване предпочита да обстрелва с ракети района на Николаев. Някои руски военни блогъри твърдят също, че украинските военни са навлезли в Северски Донец и действат в горите южно от Кремена.

Защо руските войници останаха в Лиман - три версии

Защо руските войници останаха в Лиман - три версии

Съдбата им не е завидна - те неизбежно ще бъдат или пленени, или убити

Междувременно се появиха и първите снимки и видеа на военнослужещи от украинските сили в социалните мрежи от покрайнините на Лиман.

В една от тях те поставят украинско знаме върху на входа на града откъм северния подход от Дробишево - видеото беше споделено в Twitter, включително от ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

На друго публикувано видео се вижда украински войник, който казва "Добре дошли в Лиман", а мястото е вероятно моста над железопътната линия в южните покрайнини на града откъм Ямпил.

Руските канали в Телеграм също започват да пишат за възможното напускане на града, "за да се излезе от обкръжението".

Ако Лиман бъде върнат под контрола на украинските въоръжени сили, той ще стане първият град в Донецка област, освободен след обявеното от Русия анексиране на региона.

Руското министерство на отбраната официално потвърди, че руските войски вече не контролират Лиман: "Поради заплахата от обкръжаване съюзническите войски се изтеглиха от село Красный Лиман на по-изгодни позиции", се казва в изявление на министерството на отбраната. Министерството не уточнява къде се намират тези "по-благоприятни линии".