Украинските войски вероятно почти са завършили обкръжаването на руската групировка в Лиман и са прекъснали критични наземни комуникационни линии, които поддържат руските войски в района на Дробишево-Лиман.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната.

Украинските военни представители запазиха оперативно мълчание относно украинските сухопътни маневри в Херсонска област, но заявиха, че руските сили разполагат новомобилизирани войски за укрепване на фронтовата линия в Херсонска област.

Украинските войски продължиха да атакуват руски логистични, транспортни и военни средства в Херсонска област.

Украинските сили почти са обкръжили Лиман

Украинските сили почти са обкръжили Лиман

Едно падане на Лиман отново би било изненада за руснаците

В отговор руските войски продължиха наземните атаки в Донецка област.

Кремъл продължава да нарушава обявените от него процедури за "частична мобилизация" и да противоречи на собствените си послания, дори когато признава системните грешки в руската бюрокрация само осем дни след обявяването на мобилизацията.

Беларус може би се подготвя да приеме новомобилизираните руски военнослужещи, но остава малко вероятно да се включи във войната в Украйна на страната на Русия.

Украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) съобщава, че Беларус се готви да настани до 20 000 мобилизирани руски мъже в съществуващи граждански помещения, складове и изоставени селскостопански обекти в Беларус.

Защо руските войници останаха в Лиман - три версии

Защо руските войници останаха в Лиман - три версии

Съдбата им не е завидна - те неизбежно ще бъдат или пленени, или убити

Има данни за нова активност в изоставени военни бази в Беларус. Това са индикации, че Русия може да използва страната за обучение на мобилизирани.

Руските сили вероятно са увеличили използването на произведени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136 в Южна Украйна.

Независимата руска социологическа организация "Левада център" установи, че почти половината от анкетираните руснаци са обезпокоени от мобилизацията, но подкрепата за руските военни действия е намаляла съвсем леко до 44%.

Украински официални лица отново изразиха опасенията си, че Кремъл ще мобилизира украинските граждани в окупираните области след обявяването на анексирането от руския президент Владимир Путин.

Бюрократичните неуспехи в руската частична мобилизация може да показват, че Путин отново е заобиколил висшето военно командване или руското министерство на отбраната.

Разполагането на мобилизирани хора в центровете на военните действия на фронтовете в Харков и Херсон може да подсказва, че Путин работи пряко с командирите на място, които вероятно настояват за подкрепления, вместо да следва стандартните военни практики, които се изискват и от руското законодателство, като например да осигури обучение на мобилизираните преди разполагането им на фронтовете.

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Чрез заплахи за уволнение се налага ред

ISW вече съобщи, че Путин многократно е заобикалял руската командна верига при вземането на решения относно хода на руската "специална военна операция" в Украйна, вероятно защото е загубил доверието си в руското министерство на отбраната.

В заключение Путин, в качеството си на върховен главнокомандващ, е издавал различни или противоречиви заповеди от началото на агресията срещу Киев.