Мобилизирането на руски мъже от президента Владимир Путин да се бият в Украйна накара обикновените руски семейства да осъзнаят реалността на войната, пише "Вашингтон поуст". 

В продължение на няколко месеца руските несъгласни гласове бяха като цяло мълчаливи. Първоначалните антивоенни демонстрации бяха бързо потушени и имаше само малки прояви на неподчинение в големите градове като Москва и Санкт Петербург.

Но всичко се промени след изявлението на Путин на 21 септември.

Снимка 589311

Източник: EPA/БГНЕС

Руската мобилизация предизвиква обратна реакция, докато усилията за анексиране на Украйна напредват

Чрез гневни протести, актове на насилие и изселване на повече от 200 000 граждани, руснаците се надигат срещу перспективата за по-нататъшна ескалация на войната и високата цена, която вероятно ще платят.

Снимка 589313

Източник: EPA/БГНЕС

Представители на Кремъл омаловажават бунтовете, но сцените, развиващи се в Русия, разказват различна история: широко разпространена опозиция срещу правителство, известно с репресиите си срещу несъгласните.

Несъгласието е в цялата страна, дори в райони, които преди са били тихи.

Снимка 589307

Източник: EPA/БГНЕС

Видеоклипове и изображения, проверени от The Washington Post, показват ядосани и уплашени за живота си руснаци.

Десетки протести избухнаха в големите градове и селските райони, които вече загубиха много мъже във войната в Украйна.

Някои прибягнаха до насилие, докато други избраха да избягат: километрични опашки от коли чакаха да пресекат сухопътните граници и да напуснат страната. международните полети от Москва бяха пълни с мъже в бойна възраст.

Снимка 589312

Източник: EPA/БГНЕС

В неделя избухнаха демонстрации в Дагестан, предимно мюсюлманска република в Северен Кавказ.

Войници от региона претърпяха непропорционални загуби по време на нахлуването в Украйна.

По време на протестите в областния център Махачкала в неделя и понеделник жените се надигнаха, дори преследваха местните власти. "Ние сме за мир", скандираха те.

Снимка 589310

Източник: EPA/БГНЕС

Силите за сигурност реагираха остро, като брутално задържаха както жени, така и мъже. Около 120 души са арестувани в Махачкала.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов обвини за безредиците чуждестранно влияние, "което се опита да влоши ситуацията вътре в страната" и обеща, че републиката ще изпълни своята част от мобилизацията.

Снимка 589308

Източник: EPA/БГНЕС

Полицията се сблъска с демонстранти в южен руски Дагестан на 25 и 26 септември, след като дни по-рано в страната беше обявена нова военна мобилизация.

Часове след изявлението на Путин протестиращи излязоха по улиците в няколко големи града, включително Санкт Петербург, Перм, Екатеринбург и Москва.

Полицията, както и преди няколко месеца, отговори с побои и масови арести.

Снимка 589309

Източник: EPA/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев изчисли във вторник, че около 98 000 руснаци са влезли в страната от 21 септември.

"Повечето от тях са принудени да напуснат поради настоящата безнадеждна ситуация", каза той в речта си. "Трябва да се грижим за тях и да ги пазим."

Продължават палежите на военни комисариати след мобилизацията в Русия

Продължават палежите на военни комисариати след мобилизацията в Русия

Досега са регистрирани около 20 такива палежа