Над 194 000 руски граждани са избягали в съседните Грузия, Казахстан и Финландия - най-често с кола, велосипед или пеша - през седмицата, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, предава Associated Press.

Масовото напускане на страната на мъже - сами или със семействата или приятелите си - започна на 21 септември, малко след обръщението на Путин към нацията, и продължи през цялата седмица. В началото бяха разграбени самолетните билети, които рязко поскъпнаха за малкото авиокомпании, които все още летят от Русия. Но останалите трябваше да заредят колите си и да се наредят на дългите опашки, виещи се по пътищата към границите.

Според онлайн услугата Yandex Maps задръстването, водещо до ГКПП Горни Ларс, граничен пункт с Грузия в руската автономна република Северна Осетия, е било с дължина около 15 километра във вторник. Социалните медии показаха стотици пешеходци, наредени на опашка на контролно-пропускателния пункт, след като руската гранична охрана смекчи правилата и позволи на хората да преминават пеша.

Съобщава се за подобни дълги опашки на някои пропускателни пунктове с Казахстан.

Министерството на вътрешните работи на Грузия заяви, че над 53 000 руснаци са влезли в страната миналата седмица, докато служители на вътрешното министерство в Казахстан казаха, че 98 000 руснаци са влезли в азиатската страна. Финландската гранична служба съобщи, че над 43 000 руски граждани са пристигнали през същия период. В съобщения в медиите се казва още, че 3000 руснаци са влезли в Монголия, която също граничи със страната.

Рязък скок на руски мигранти в ЕС след обявената мобилизация

Рязък скок на руски мигранти в ЕС след обявената мобилизация

Редица държави вече обявиха, че няма да допускат дезертьори

Руските власти се опитаха да спрат потока, като забраниха на някои мъже да напуснат и се позоваха на законите за мобилизация. Практиката не изглеждаше широко разпространена, но продължаваха да се носят слухове, че скоро Москва може да затвори границите за всички мъже в боеспособна възраст.

Полицията в Северна Осетия каза, че импровизирана мобилизационна служба ще бъде създадена на ГКПП Горни Ларс, а местните власти потвърдиха пред държавната информационна агенция ТАСС, че на руските мъже се връчват повиквателни на ГКПП с Грузия.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че ще бъдат набрани само около 300 000 мъже с предишен боен или друг вид военен опит, но се появиха съобщения от различни руски региони, че са събирани мъже извън това описание. Това подхрани опасенията за много по-широк обхват на призоваване, изпращайки тълпи мъже от всички възрасти и произход на летища и граници.

"Има риск да обявят пълна мобилизация", казва жител на Санкт Петербург, който стигна до Казахстан във вторник. Мъжът, който отказа да назове името си, тъй като се страхуваше за безопасността си, каза пред АП, че е преминал за три дни с кола от дома си до Уралск в северозападен Казахстан близо до границата.

Той каза, че казаното от Путин относно мобилизацията се различават от написаното в неговия указ, оставяйки място за по-широко тълкуване, добавяйки: "Хората се притесняват, че рано или късно ще бъде обявена обща мобилизация и никой няма да може да пресече границите."

Казахстан и Грузия, и двете бивши съветски републики и предлагащи безвизово влизане на руски граждани, изглежда са най-популярните дестинации за онези, които пътуват по суша, за да избягат от призовката. Финландия и Норвегия изискват визи.

Грузия, чиято подкрепа за Украйна се вижда от жълтите и сини знамена, украсяващи сградите, както и от графитите срещу Путин и Русия, е донякъде притеснена от притока на руснаци, особено след като страната води кратка война с Москва през 2008 г.

Опозиционните политици поискаха от правителството да предприеме драстични действия срещу пристигащите руснаци, от въвеждане на визи до пълна забрана за влизане. Такова действие все още не е предприето.

Тбилиси: Няма да затваряме границата с Русия

Тбилиси: Няма да затваряме границата с Русия

Много от пристигналите руснаци вече са напуснали Грузия

Казахстан изглежда по-гостоприемен. От началото на войната 19-милионната централноазиатска нация пое все по-независим курс от Москва, особено по отношение на войната в Украйна.

При обявяването на броя на руснаците, пресичащи границата, министърът на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов каза, че властите няма да върнат у дома онези, които избягват повикването, освен ако не са в международен списък за издирване за криминални обвинения.

Президентът Касим-Жомарт Токаев дори нареди на правителството си да помогне на руснаците, влизащи в страната му "поради сегашната безнадеждна ситуация".

"Трябва да се погрижим за тях и да гарантираме тяхната безопасност. Това е политически и хуманитарен въпрос. Възложих на правителството да предприеме необходимите мерки", каза той и добави, че Казахстан ще води разговори с Русия по въпроса.

В Уралск доброволци помогнаха на влизащите в града, в който живеят 236 000 жители. Някои от тях казаха пред АП, че сервират безплатни топли ястия и помагат на пристигащите да намерят места за настаняване, които бързо се запълват. Тези, които не могат да намерят апартаменти или хотелски стаи, могат да прекарат нощта във фитнес зали, каза един доброволец.

Дилара Мухамбетова, директор на киното Cinema Park, дори каза, че пристигащите руснаци могат да спят в нейното заведение, след като тя обиколи града и видя много хора, които изглеждаха изгубени.

"Освободихме една зала, организирахме раздаване на чай, а доброволци донесоха топла храна", каза Мухамбетова, цитирана от местни медии. "Напълнихме четири киниосалона, (побирайки) общо около 200 души."

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Въпреки че страната вече обяви ограничения за туристическите визи