Казахстан ще връща избягали от мобилизацията руснаци, заяви днес министърът на вътрешните работи на бившата съветска република Марат Ахметжанов. Според него обаче, за да се случи това укриващите се от мобилизация трябва да бъдат обявени за издирване от Русия, съобщава руската служба на Би Би Си.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан съобщи, че почти 100 000 руснаци са влезли в страната от обявяването на "частичната" мобилизация в Русия.

Казахстан и Русия имат дълга граница, няколко контролно-пропускателни пункта и руснаците не се нуждаят от виза или паспорт, за да влязат в Казахстан.

След наплива от руски граждани Министерството на вътрешните работи на Казахстан предложи задграничният паспорт да стане задължителен за получаване на регистрация за временно пребиваване в страната. Сега за това е достатъчен руски паспорт.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че в страната няма криза или паника заради наплива на руснаци, но нарече ситуацията сложна и обеща да я обсъди с руските власти.

Руският президент Владимир Путин ще пристигне в Казахстан на 14 октомври за срещата на върха на държавните глави на ОНД, която ще се проведе в столицата Астана.

"Най-важното е, че поддържаме споразумение със съседните страни. Няма да загубим нищо от това. През последните дни много хора от Русия дойдоха при нас. Повечето от тях са принудени да напуснат поради сегашната безнадеждна ситуация. Ние сме длъжни да се погрижим за тях и да осигурим тяхната безопасност. Това е политически и хуманитарен въпрос. Възложих на правителството да вземе необходимите мерки", каза Токаев.

Министър-председателят на Казахстан Алихан Смаилов поиска да се гарантира законността и реда във връзка с увеличаването на броя на посетителите от Русия, да се засили разяснителната работа и да им се помогне при регистрацията и намирането на работа. В същото време той инструктира служителите да стабилизират пазара на жилища, където цените скочиха невъобразимо през последните няколко дни. В същото време той отбеляза, че първостепенна задача на правителството е да защитава интересите на гражданите на Казахстан.

Припомняме, че опашки от руснаци се извиха по граничните пунктове с Грузия и се съобщава и за наплив по летищата. 

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Въпреки че страната вече обяви ограничения за туристическите визи

Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат в понеделник как да се отнасят към руснаците, които се опитват да влязат в блока, за да избегнат мобилизацията, започната от президента Владимир Путин заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: "В момента не са взети решения по този въпрос".

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Чрез заплахи за уволнение се налага ред