Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна граница и са били интервюирани от BBC, опашката от автомобили е дълга повече от шест километра на ГКПП Горен Ларс от руската страна, съобщи кореспондентът на Би Би Си от Тбилиси .

Някои, за да стигнат по-бързо до Грузия, дори преминават на велосипеди поради забраната за преминаване на границата пеша.

"Хората казват, че стоят от два през нощта. Аз стоях от девет сутринта и минах по-бързо, защото, както виждате, използвах по-лесен превоз", казва жител на Воронеж , който премина през ГКПП-то на границата с велосипед късно вечерта в четвъртък.

Той казва, че идва в Грузия за първи път, страхувайки се от мобилизация.

"Засега ще наема апартамент, после ще видим. Все пак съм късметлия, защото мога да работя повече или по-малко дистанционно", казва той.

Всички руснаци, с които Би Би Си разговаря, след като са преминали границата в четвъртък вечерта, предпочитат да не разкриват имената си. Мнозинството посочват обявената там частична мобилизация като причина за напускането на Русия. Според млада двойка, пристигнала в Грузия, те са взели решението да напуснат Русия много бързо.

"Наскоро бяхме тук в Грузия на почивка. И сега се върнахме отново. Така че ще продължим да учим в Грузия", казва човекът, който се страхува да даде не само фамилното си, но дори и собственото си име.

"Последния път минахме границата за около час, а сега ни отне около 12 часа", отбелязва той

В същото време, според него, руските граничари са задавали малко въпроси и доста лесно са пропускали всички, докато няколко души, вероятно от Северен Кавказ, са били разположени на границата с Грузия.

Той говори предпазливо за войната с Украйна, въпреки анонимността си.

"Всички мои приятели и аз сме против (войната в Украйна), но както се оказа, няколко години живяхме в свой собствен вакуум и смятахме, че имаме адекватно общество, което вижда причинно-следствената връзка на случващото се. Но когато започна затягането, всичко, което се случи на 24 февруари, мнозина показаха лицата си", казва той.

Някои от влезлите в Грузия руснаци по принцип избягват въпроси за войната в Украйна.

"Аз нищо не мисля. Това, което мисля или не мисля, няма да промени нищо", казва младеж с широка усмивка. Казва, че за първи път е не само в Грузия, но и в чужбина въобще.

В различни групи, създадени в социалните мрежи, руснаците, които се опитват да влязат в Грузия, продължават да пишат за задръствания на границата и гигантски опашки. Дълги опашки на изходите от Русия след обявяването на частична мобилизация се виждат и на разпространени видеозаписи.

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза по-рано, че информацията за наплив на летищата и пропускателните пунктове е силно преувеличена. Службата по приходите на Министерството на финансите на Грузия също каза в четвъртък, че няма рязка разлика и ръст между броя на хората, влизащи и излизащи през държавната граница на Грузия през последните 10 дни.

Ведомството съобщава, че митническият пункт Казбеги от грузинската страна на руско-грузинската сухопътна граница работи непрекъснато 24 часа в денонощието и призовава медиите да се въздържат от разпространение на невярна и непроверена информация.

По-рано БТА съобщи, че цената на еднопосочния самолетен билет от Москва до Анталия е скочила до 7500 лв. В "Турски авиолинии" според някои информации цената на еднопосочен билет е достигнала 70 хиляди евро, но по принцип свободни места в момента няма.

Финландия заяви в четвъртък, че обмисля да забрани на повечето руснаци да влизат в страната, тъй като трафикът през границата от източната съседка се е "засилил" след указа на президента Владимир Путин за частична военна мобилизация, предава Ройтерс.

Финландските сухопътни гранични пунктове остават сред малкото пунктове за влизане в Европа за руснаците, след като поредица от западни държави затвориха както физическите граници, така и въздушното си пространство за руски самолети в отговор на руската инвазия в Украйна.

Премиерът Сана Марин каза в четвъртък, че правителството оценява рисковете, породени от лица, пътуващи през Финландия, и обмисля начини за рязко намаляване на руския транзит.

"Волята на правителството е много ясна, ние вярваме, че руският туризъм (към Финландия) трябва да бъде спрян, както и транзитът през Финландия", каза Марин пред репортери.

"Вярвам, че ситуацията трябва да бъде преоценена след вчерашните новини", добави тя, имайки предвид частичната мобилизация.

Изявлението на руския президент породи опасения, че на някои мъже в боеспособна възраст няма да бъде позволено да напуснат Русия.

Финландия избра да запази границата си с Русия отворена след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, въпреки че намали броя на консулските срещи, достъпни за руски граждани, искащи визи.

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Нови мерки

Въпреки че трафикът от Русия е по-натоварен от нормалното, граничните служители казаха в изявление, че той не се е променил "тревожно" през последните дни в сравнение с времето преди пандемията.

В изявлението се предупреждава, че в социалните медии се разпространява "неточна и подвеждаща" информация.

34-годишен руснак на име Никита, който не назова фамилното си име, каза пред Ройтерс, че отива на почивка в Южна Европа и каза, че не е сигурен дали ще се върне в Русия.

"Ще взема решението, когато съм там", каза той при преминаване на границата.

Гранични служители казаха на Ройтерс, че значителна част от пристигащите руснаци пътуват с туристически визи. Туристите трябва да представят визи и документи, които доказват по-нататъшните им маршрути, като например самолетни билети, хотелски резервации или покана от приятел.

Докато туристите могат достоверно да покажат планове за връщане, като билети за връщане, граничната охрана не може да провери дали наистина планират да се върнат, каза пред Ройтерс Елиас Лайне, заместник-началник на граничната станция Ваалимаа.

Естония, Латвия, Литва и Полша, другите страни от ЕС, които граничат с руска територия, започнаха да връщат руски граждани от граничните пунктове в полунощ в понеделник, след като решиха да ограничат едностранно влизането на руснаци.

Трите балтийски държави обявиха, че няма да предложат убежище на руснаци, бягащи от мобилизацията, казаха техните министри в сряда.

В Норвегия няма промени в броя на преминаващите руснаци, каза представител на полицията пред Ройтерс. Норвегия не е член на ЕС.

Увеличил се е броят на влизащите в Казахстан от Русия през сухопътната граница на двете страни. Това съобщиха в петък от Граничната служба на Комитета за национална сигурност на Казахстан, цитирани от ТАСС.

Министерството на външните работи на Монголия отрече информацията в монголските социални мрежи, че на граничните пунктове с Руската федерация има опашки от руснаци, за които се твърди, че се опитват да избягат от мобилизация. Това съобщи  информационният сайт Eagle, позовавайки се на външното министерство на страната.

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна