Финландия поиска от Европейската комисия да ограничи влизането на руснаци в Европейския съюз и да включи туристическите визи в списъка със санкции на ЕС, съобщи Yle.

"Финландия поиска от Европейската комисия да изготви общи за всички страни от Шенгенското пространство препоръки за отмяна на визите или налагане на забрана за влизане на отделни руски граждани. В понеделник на среща на външните министри на ЕС Финландия поиска туристическите визи да бъдат включени в санкциите на ЕС", съобщават финландски медии.

Финландия орязва драстично издаването на визи на руснаци

Финландия орязва драстично издаването на визи на руснаци

Броят им ще бъде намален с до 90%

Според Юси Танер, ръководител на отдел "Консулски услуги" в Министерството на външните работи, Финландия смята, че би било по-добре да действа в съответствие с общата линия по въпроса за визите за руснаци.

Танър отбелязва, че Финландия не предлага да се отменят всички визи за руснаци.

От 19 септември Естония, Литва, Латвия и Полша затвориха границите си за руски туристи. Понастоящем Финландия остава единствената държава от ЕС, граничеща с Русия, през която руснаците могат да влизат в Европейския съюз с туристически визи.

Финландия обоснова предложението си с необходимостта да се засили единството на Съюза.

Вероятно централноевропейските държави няма да искат да уеднаквят отношението на страните от ЕС към руските визи толкова стриктно, колкото го правят понастоящем балтийските държави.

ЕК обяснява на консулствата как да издават визи на руснаци

ЕК обяснява на консулствата как да издават визи на руснаци

Страни като Полша, Литва, Латвия и Естония няма да пускат и руснаци с шенгенска виза

Почти всички държави от Шенгенското пространство, граничещи с Русия, са забранили на руските туристи да влизат в страната. Финландия и Норвегия не го направиха. В понеделник малко над 3000 руснаци са пристигнали във Финландия през източната граница, уточни Yle.