Полша забрани влизането на руснаци в страната и по въздух и море.

Мярката влиза в сила от днес, 26 септември.

Властите съобщиха, че руски граждани, включително такива с валидни шенгенски визи, вече нямат право да влизат в Полша от страни извън ЕС и през морски пристанища или със самолет.

Ходът идва, след като на 19 септември Варшава спря издаването на визи на руснаци и затвори сухопътните си граници за тях.

Мярката обаче не се смяташе за достатъчна, поради което властите решиха да разширят ограниченията за придвижване.

И Полша няма да пуска руснаци на своя територия

И Полша няма да пуска руснаци на своя територия

Страната се присъедини към решението на Литва, Латвия и Естония

Отбелязва се обаче, че не всички граждани на Русия ще попаднат под ударите на забраната за влизане. Полските власти уточниха, че руснаците с разрешения за пребиваване, дисидентите, международните шофьори, както и дипломатите ще продължат да имат право да влизат в Полша.

Естония, Латвия и Литва също въведоха забрана за влизане за всички руснаци и решиха да спрат издаването на шенгенски визи за тях.

Решението на балтийските държави и Полша да наложат ограничения на руснаците беше обявено в съвместно изявление, публикувано от министрите на външните работи на тези страни след среща в Литва.

В края на август стана ясно, че Европейският съюз ще прекрати споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да наложи пълна забрана за издаването им, тъй като не бе постигнато единодушие по въпроса.

Руски дипломат твърди, че няма да въвеждат ответни визови ограничения

Руски дипломат твърди, че няма да въвеждат ответни визови ограничения

От днес Литва, Латвия, Полша и Естония не допускат руснаци с шенгенски визи