Европейският съюз ще прекрати споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да наложи пълна забрана за издаване на визи, тъй като няма единодушие по въпроса, написа унгарският външен министър Петер Сиярто във "Фейсбук", цитиран от Ройтерс.

Сиярто също обяви, че Унгария е подписала сделка с "Газпром" за допълнителни доставки на газ от 1 септември.

Той каза, че Унгария, заедно с някои други страни членки, се е противопоставила на пълна забрана на визите за руснаци на срещата на министрите на ЕС в Прага.

"Няма да има обща забрана за издаване на визи за руски граждани", каза той. "Няколко страни членки надигнаха глас срещу това, включително и аз."

Той уточни, че споразумението, което облекчава издаването на визи, ще бъде спряно с подкрепа от квалифицирано мнозинство. Той не уточни дали Унгария подкрепя тази мярка.

Източните и скандинавските страни подкрепят забраната за издаването на туристически визи, докато Германия и Франция предупредиха, че това би било контрапродуктивно, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп на Запад.

Германия против визова забрана за руснаците в целия ЕС

Германия против визова забрана за руснаците в целия ЕС

Шолц напомня, че много хора бягат от Русия заради несъгласие с руския режим

Припомняме, че държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат собствени ограничения за влизане на руснаците, ако ЕС не успее да постигне съгласие за общи мерки

По темата за газа Сиярто каза, че "Газпром" ще увеличи ежедневните допълнителни доставки на газ в допълнение към съществуващото дългосрочно споразумение за доставка до максимум 5,8 милиона кубически метра на ден от 1 септември спрямо 2,6 милиона кубически метра на ден, доставяни през август.

"Газпром" започна да увеличава доставките на газ за Унгария по-рано този месец, като увеличи изнасяните обеми през газопровода "Турски поток".

Троянският кон на Путин в Европейския съюз

Троянският кон на Путин в Европейския съюз

Без значение какво прави Москва, премиерът на Унгария последователно се подмазва на Кремъл

Съгласно споразумение, подписано миналата година, преди началото на войната в съседна Украйна, Унгария получаваше 3,5 милиарда кубически метра газ годишно през България и Сърбия съгласно дългосрочното споразумение с Русия и още 1 милиард кубически метра по тръбопровод от Австрия. Споразумението с "Газпром" е за срок от 15 години.