Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат собствени ограничения за влизане на руснаците, ако ЕС не успее да постигне съгласие за общи мерки, според британския вестник Financial Times, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според публикацията Полша, Финландия, Естония, Латвия и Литва са излезли със съвместно изявление, призоваващо ЕС да установи "визови мерки", които да доведат до "значително намаляване на потока на руски граждани към Европейския съюз и Шенгенското пространство ."

"Докато такива мерки не бъдат въведени на ниво ЕС, ние ще разгледаме възможността за въвеждане на временни мерки на национално ниво, за да се справим с непосредствените заплахи за обществената безопасност, свързани с увеличения приток на руски граждани през нашите граници", цитира позицията им кореспондентът на британския вестник.

Във вторник и сряда външните министри на ЕС провеждат среща на върха в Прага, на която наред с други неща се обсъжда въвеждането на ограничения за издаване на визи на руски граждани. Някои страни от Източна Европа и Украйна призовават за пълна забрана за тяхното издаване. Но западноевропейските държави, включително Франция и Германия, все още не смятат въвеждането на подобни мерки за целесъобразно.

Според FT след началото на руската инвазия в Украйна границите на петте държави, подписали изявлението, са пресекли около 700 хиляди руски граждани. Повечето от тези хора, според изданието, са туристи, тръгнали към Западна Европа.

"Вярваме, че това може да представлява сериозна заплаха за обществената безопасност", се казва в изявлението.

В същото време петте държави подчертават, че при налагането на визови ограничения ще правят "изключения за дисиденти и в други случаи от хуманитарен характер". "Трябва да подкрепим противниците на режима на Путин и да им дадем възможност да напуснат Русия", казват петте страни.

Според Ройтерс по време на срещата на върха в Прага страните от ЕС може да се договорят за прекратяване на споразумението за облекчаване на визовия режим между Русия и Европейския съюз. Ако това решение бъде взето, руснаците ще трябва да плащат повече за европейски визи и да чакат по-дълго, за да ги получат.

В сряда върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова членовете на ЕС да се обединят. "Трябва да постигнем споразумение и да вземем политическо решение, каза той пред репортери. Ще направя всичко за постигане на единство. Не можем да изглеждаме разделени по такъв важен въпрос като отношенията между хората, между руското общество и хората в Европа."

По рано днес в електронно писмо до Ройтерс външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова Европейския съюз да забрани руските туристи, описвайки мярката като подходяща, тъй като "мнозинството руснаци са подкрепили геноцидната агресивна война" на страната си срещу Украйна.

България не подкрепя ембарго върху руските визи за ЕС

България не подкрепя ембарго върху руските визи за ЕС

Коджабашев: Въпросът не стои на дневен ред