Външните министри на ЕС са готови да подкрепят спирането на действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, съобщи британският вестник "Файненшъл Таймс", цитирайки официални лица, участващи в преговорите.

Европейските страни обсъдиха ограничаване на разрешенията за пътуване за руски граждани, като някои държави-членки призоваха за пълна забрана на руските туристически визи, но засега няма мнозинство в подкрепа на тази радикална позиция, пише европейската редакция на "Политико" .

Като първа стъпка външните министри планират да дадат политическа подкрепа за спиране на действието на споразумението за облекчаване на визовия режим между ЕС и Русия на предстоящата среща в Прага във вторник и сряда, според материала на британския вестник, който цитира длъжностни лица, участващи в преговорите.

Подобно спиране би премахнало преференциалното третиране на руснаците при кандидатстване за всички визи за ЕС и в резултат на това ще са необходми повече документи и време за чакане, като същевременно визите ще станат по-скъпи.

Що се отнася до пълната забрана на визите за руски туристи, Кипър и Гърция се присъединиха към позицията на германския канцлер Олаф Шолц в противопоставяне на подобен блок, докато други страни, водени от балтийските републики, Финландия и Чехия, призовават за пълна забрана за пътуване, повтаряйки призивите на украинския президент Володимир Зеленски.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в понеделник отхвърли перспективите за предложение за прилагане на пълна забрана за руски пътници в ЕС. Забраната на всички руснаци да влизат в ЕС "не е добра идея", каза Борел. "Трябва да сме по-селективни."

Държави-членки на ЕС, съседни на Русия, като Естония и Финландия, вече са подготвили национални мерки за ограничаване на визите за руски туристи.

Припомняме, че служебното българско правителство също не подкрепя пълната забрана за издаване на туристически визи на руски граждани.

Подоляк: Спрете ли руснаците да пътуват и те ще се разбунтуват

Подоляк: Спрете ли руснаците да пътуват и те ще се разбунтуват

Само това ще ги върне към съзнанието за война и отговорност