Чешката република, която в момента е ротационен председател на ЕС, в петък подкрепи предложението за визова забрана за целия ЕС за руски граждани, пише "Анадолу".

"Пълното спиране на руските визи от всички държави-членки на ЕС може да бъде друга много ефективна санкция", каза чешкият външен министър Ян Липавски в изявление.

Неговите забележки подкрепят настояването на Естония, Латвия и Финландия всички държави от ЕС да спрат издаването на туристически визи на руснаци и да предотвратят други средства за заобикаляне на забраната.

Първият дипломат на Естония Урмас Рейнсалу каза в четвъртък, че ще представи официално предложение на Съвета на Европейския съюз, председателстван от Чехия.

Липавски потвърди, че ще включи предложението в дневния ред на неформалната среща на външните министри на ЕС в Прага на 31 август.

"Във време на руска агресия, която Кремъл продължава да ескалира, не може да се говори за общ туризъм за руските граждани", каза той.

Ако бъдат приети, новите санкции ще изпратят "много ясен сигнал към руското общество", добави той.

Позицията на Чехия не е изненада, тъй като тя бе първата страна от ЕС, която спря визите за всички руснаци, с изключение на хуманитарните случаи, веднага след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано предложи мярката като начин за засилване на дипломатическия натиск върху Москва.

"Посещението на Европа е привилегия, а не човешко право", каза естонският премиер Кая Калас по-рано тази седмица.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче отхвърли идеята в четвъртък, подчертавайки, че "това е войната на Путин" и че санкциите не трябва да нараняват невинни хора.

ЕС наложи седем пакета санкции на Русия заради войната й в Украйна, насочени, наред с други, към Путин и външния министър Сергей Лавров.

Мерките включват и икономически санкции като забрана на вноса на злато, нефт и въглища и износа на луксозни стоки, както и изключване на руски и беларуски банки от международната платежна система SWIFT.​​​​​​​

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Все още ще остане разрешено влизането на руснаци с шенгенски визи, издадени другаде