България няма да подкрепи идеята да се спре издаването на визи за руски граждани за влизане на територията на Европейския съвет. Това стана ясно от думите на зам.министър Костадин Коджабашев. 

На предстоящия неформален съвет - формат външни министри, което ще се проведе в Прага, ще се обсъжда предложението на Чешкото председателство за суспендиране на споразуменията за улесняване на визи, подписано между Руската федерация и ЕС. България ще подкрепи този вид суспендиране на споразумението, което касае само улесняването при издаването на визи, но не и пълната забрана.

По отношение на пълното премахване на визи за руски граждани и руски туристи, този въпрос не е на дневен ред, посочи Коджабашев.

В Прага от българска страна ще участва зам.-министър на МВнР Велислава Петрова. На нея ще се обсъжда темите "Африкански съюз - ЕС", както и руската агресия срещу Украйна.

На брифинга стана ясно, че България е участвала на втората среща на Кримската платформа онлайн.

Външният министър Николай Милков е дал подкрепа за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна - в цялостните й граници и териториални води и подкрепя всички международни усилия за слагане на край на войната.

Припомняме, Чешката република, която в момента е ротационен председател на ЕС, в петък подкрепи предложението за визова забрана за целия ЕС за руски граждани.

Дания, Литва и Естония вече са сред държавите, които обявиха, че подкрепят визови ограничения за руснаците, а Финландия вече обяви, че ще намали с 80% - 90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи. Eстония също въведе ограничения, като премиерът Кая Калас заяви: "Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право."

Полша заяви, че също обмисля ограничения.

Подоляк: Спрете ли руснаците да пътуват и те ще се разбунтуват

Подоляк: Спрете ли руснаците да пътуват и те ще се разбунтуват

Само това ще ги върне към съзнанието за война и отговорност

Германия, както и Европейската комисия обаче отхвърлят идеята за цялостно спиране на туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц се изказа против такива ограничения с аргумента, че това е война не на руския народ, а на Кремъл, последна остър отговор от външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

В момента във визовия кодекс на ЕС и Шенгенското споразумение (като част от Договора за функционирането на ЕС) няма разпоредба, която да позволява пълна забрана за издаване на визи за определена държава, така че евентуални ограничения трябва да се въведат с друга директива.