Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание стана поредната, приела предложението на Министерски съвет за придобиване на нови осем изтребителя F-16 блок 70. "За" гласуваха 13 народни представители от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС, "против" бяха 3-ма от "Възраждане" и БСП, а 1 депутат от "Български възход" се въздържа.

Най-остър срещу проекта за закупуването на новите самолети бе финансовото острие на БСП Румен Гечев: "През 2019-та предупредих в парламента какво ще се случи и то се случи, точка по точка. Първо - в този договор няма абсолютно никакви, никакви гаранции и отговорности на доставчика спрямо българската държава. Нито думичка няма какво става, ако доставката се забави, ако стоката не е качествена. Ако купите кафеварка, имате гаранция от 12 месеца. Тоест, всичките отговорности са в купувача, купуваме котка в чувал."

Червеният депутат акцентира и върху това, че модификацията блок 70 дори все още не съществува, като излизането й на бял свят ще се забави допълнително до 2023 г., а не до края на 2022 година, както бе първоначално планирано, а цената, която България плаща, е безпрецедентно висока спрямо останалите държави, закупили тази модификация на американския изтребител.

Военната комисия одобри проекта за вторите осем F-16

Военната комисия одобри проекта за вторите осем F-16

Във ВВС са приети 28 души за обучение за F-16 - много повече в сравнение с минали години

"Аз такъв безсрамен, такъв унизителен договор със страна членка на НАТО не съм виждал", изтъкна Гечев. И настоя - веднага да бъде привикан посланикът на САЩ у нас и да се поиска анекс към договора с ясни срокове и дати на доставка.

Ако България не сключи договор за втората партида американски изтребители, то няма как да експлоатираме първите 8, излезе с контрааргумент военният министър Димитър Стоянов. "В договора от 2019 година нямаше достатъчно оборудване, резервни части, високоточно оръжие, ракети въздух-земя и др. Ние плащаме това, от което се отказахме през 2019 година. А защо сме се отказали, е предмет на дълъг разговор."

Стоянов посочи още - служебният кабинет просто продължава това, което е започнато от предишното редовно правителство, от което БСП бе част. "Ако няма приемственост, ако няма модернизация, Българската армия ще стои на кота нула.

Друг важен аргумент - 1,29 млрд. долара за въоръжение и 1,32 млрд. долара за новите 8 самолета, колкото ще даде държавата ни, ако решението мине успешно през пленарна зала, ще бъдат плащани разсрочено за срок от 10 години, а не предварително, както бе направено през 2019 година. САЩ пък ни обещават през 2025 година да дойдат първите 8 изтребителя, а останалите толкова - през 2027 година.

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

БСП отново кани партиите да се разберат за бюджета между първо и второ четене

Няколко промени ще предложи "Продължаваме промяната" в проекторешението, обяви на свой ред Асен Василев. На първо място - да бъде записано изрично, че се гарантира разсроченото плащане на самолетите, на второ - да се получи лиценз за производство на ракетите за F-16 в България.

"Това е свързано както и с оптимизацията на разходите, така и с възможността, ако се наложи, бързо да произвеждаме големи количества, това да е в наш, а не в чужд контрол", изтъкна съпредседателят на ПП.

"Г-н Василев, за съжаление на 10 май 2022 година в писмо от вашето правителство се казва, че се отказваме от индустриално сътрудичество", репликира военният министър, изтъквайки, че именно това, което ПП предлагат, е отказано от самите тях преди месеци.

Заради парламентарната криза сме загубили 10 млн. долара от F-16

Заради парламентарната криза сме загубили 10 млн. долара от F-16

Специална сметка ще пази средствата за модернизация