Сметка във Федералната банка на САЩ В Ню Йорк открива правителството. Две подобни решения, свързани с договора за първите изтребители F-16, са вземани от предходни правителства, през 2021 г. и 2022 г., но поради краткия живот на предходните парламенти, не са били ратифицирани. Заради това бюджетът е загубил 10 милиона щатски долара. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. В тази ситуация той призова настоящото Народно събрание да ратифицира договора.

Целта - да бъде осигурена доходност от авансово внесените 1.2 млрд. долара по договора за изтребителите F-16 от 2019 г.

Министерство на отбраната създава и набирателна сметка, в която да се съхраняват средствата за модернизация на Българската армия. "В края на годината в бюджета на Министерство на отбраната остават финансови средства, вместо да се прехвърлят по бюджета, така средствата ще останат в МО и ще бъдат отделени от държавния бюджет", уточни Стоянов. По думите му "следващата година ще останат 2%".

Военният министър внася още днес в НС проекта за новите изтребители F-16

Военният министър внася още днес в НС проекта за новите изтребители F-16

Планът предвижда разсрочено плащане в рамките на десет години

Димитър Стоянов коментира и пристигащия air policing от Испания. "Това е усилена охрана на въздушното пространство на България. Ще пристигнат 8 самолета "Еврофайтър" на 1 ноември, които ще останат до 23 декември, за да се осъществи съвместна охрана на въздушното пространство", поясни той.

По-късно от МС съобщиха, че на днешното заседане е прието решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на споразумение за сметка между Министерството на отбраната и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Решението включва и споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството, между Министерството на отбраната, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

От МС обясняват, че влизането в сила на двете споразумения ще позволи преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон - ДВ, бр.60 от 2019 г.), да се депозират и инвестират чрез сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната, което ще има възможност редовно да следи състоянието на откритата сметка и да преценява целесъобразността от понататъшно инвестиране на тези средства.