Днес в Народното събрание ще бъдат внесени проектът за придобиването на вторите осем изтребителя F-16 Block 70 и инвестиционната план-програма за модернизация на Българската армия. Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов преди старта на 48-ото Народно събрание.

Той изрази надежда, че двата проекта ще бъдат разгледани от депутатите в най-кратки срокове.

Военният министър поясни, че планът за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем самолета F-16 предвижда разсрочено плащане в рамките на десет години. За настоящата година предвиденото плащане е в размер на 30 млн. лв., а за следващата година - 42 млн. лв.

Димитър Стоянов: Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия

Димитър Стоянов: Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия

Като приоритет служебният министър на отбраната посочи модернизацията на армията

Стоянов увери, че схемата за плащане е съобразена със състоянието на икономиката на държавата и е направена така, че да не натоварва бюджета.

Той поясни, че става въпрос за проект за инвестиционен разход за F-16, като още от тази година ще започне плащането по него. То е разсрочено за 10-годишен период, като схемата е направена щадящо, така че да откликнем на състоянието на икономиката и на перспективите пред държавата, подчерта министърът.

Той съобщи и че е подготвил отчет на свършеното в Министерството на отбраната, който ще бъде предаден на следващото ръководство.

Военният министър: Служебният кабинет не купува самолети, а събира оферти

Военният министър: Служебният кабинет не купува самолети, а събира оферти

Целта била офертите да се представят в НС и да се вземе информирано решение