Служебният кабинет не закупува самолети - той събира оферти и целта е тези оферти да бъдат представени в Народното събрание и да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод появилата се информация, че служебното правителство ще закупува самолети "Грипен", съобщава БНТ.

Той посочва, че още на 2 август е заявил, че изтребителната авиация у нас е в изключително тежко положение.

"Полагаме невероятни усилия, за да придобием шест двигателя от Полша. Разговорите вървят, в напреднал етап сме, но все още окончателно решение няма", посочи Стоянов.

По негови думи тези двигатели ще стигнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г.

Кирил Петков: Не е роля на служебното правителство да купува изтребители

Кирил Петков: Не е роля на служебното правителство да купува изтребители

Новият парламент да решава за многомилиардни ползвания на обществени средства

България е поканила четири страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба - Швеция, Франция, САЩ и Израел.

Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация, обясни министърът.

Той посочи, че до момента не е получена оферта от Швеция за закупуване на самолети от България. Това не означавало закупуване на самолети.

След като се получат офертите, те трябва да бъдат анализирани, да бъдат представени в Народното събрание с прединвестиционен разход, да бъде одобрен проектът за този разход и чак след това да се направи договор, който също да мине през парламента, поясни военният министър.

И БСП категорично против да купуваме изтребители "Грипен"

И БСП категорично против да купуваме изтребители "Грипен"

За нас е най-важно да се подкрепят семействата

Припомняме, вчера президентът Румен Радев съобщи, че България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ.

По-рано днес бившият премиер и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че не е роля на служебния кабинет да взима важни решения за закупуването на изтребители "Грипен".

БСП също се обявиха категорично против разходи за самолети "Грипен".