След като два поредни дни, безпрецедентно в демократичната история на България, Народното събрание не може да избере председател, преди началото на третия парламентарен ден ключови лица от двете партии, ключови за намиране на компромис - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", призоваха за диалогичност.

"Силно се надявам да се проведе разговор за кандидатури, защото няма смисъл да се провеждат нови избори, скъпи избори", каза доайенът в парламента и негов временен председател Вежди Рашидов.

В парламента не е място нито за омраза, нито за забавление, всичко има една малка граница и мине ли се тя не е добре. Надявам се, като зрели хора, тук разумът да заработи. Вчера имаше добра крачка на смирение, разбраха, че са само народни избраници", добави той.

Втори ден 48-ото НС остана без председател

Втори ден 48-ото НС остана без председател

Депутатите приеха единодушно процедурните правила за първия измежду равни

"Продължаваме промяната" продължиха с тона за диалогичност.

"Ние няма да издигнем кандидат днес, както и вчера не издигнахме. Така че, даваме възможност на ГЕРБ да формират мнозинство, ако успеят, но за трети ден виждаме политическа немощ", направи блиц коментар Асен Василев. Той отново подчерта също - не очавал ГЕРБ под никакъв предтекст да подкрепи кандидат на ПП.

По традиция от "Демократична България" пък били най-диалогични. "На председателският съвет предложихме да търсим някаква формула, която да събере 240 гласа, за да не се правят някакви политически изводи от нея. Тя беше обсъдена, очевидно колегите сметнаха, че не й е дошло времето. Ще видим днес дали ще се намери някакво дръго решение. Ние други решения в други конфигурации към момента не обсъждаме", заяви лидерът на "градската десница" .

Ден първи на НС – без избран председател, в параграф 22 и утре по-мъдри

Ден първи на НС – без избран председател, в параграф 22 и утре по-мъдри

Рашидов: Всички трябва да отстъпят, но е унизително да го искат от ГЕРБ

Две са опциите за излъчване на председател - събиране на политически и партиен принцип, което ще доведе до съмненения за следващо съставяне на кабинет, от което всеки се пази, а другата е неполитическа, подчерта Иванов. Именно това предлага и ДБ: " Да деполитизираме този процес и просто да тръгне законодателната дейност."

Как обаче фигура на народен представител, излъчен от конкретна партия, може да се деполитизира? "Като изборът на тази фигура бъде поставен в контекста на такава формула, че той да споделя правомощията си с някой друг или със заметник-председателите по някакъв начин. Има различни варианти, които не са много традиционнни, съгласен съм, но биха позволили всеки да има обяснение защо е гласувал за това, за да отворим Народното събрание", представи концепцията си съпредседателят на "Демократична България".