Започна третият ден на опит да се избере председател на 48-ото Народно събрание, но отново депутатите, въпреки всички призиви, не успяха да се обединят, за да си изберат председател.

При гласуването на номинираните Йордан Цонев събра подкрепа на 103 депутати, Кристиян Вигенин - 73 народни представители, Цвета Рангелова също не можа да обедини мнозинството.

От зала отсъстват представителите на "Български възход".

На балотаж отидоха Цонев и Вигенин, но отново нямаше избор на председател, както и предходните два дни.

Ние сме там, където започва началото на кръга, става безнадеждно, констатира Вежди Рашидов и даде половин час почивка, за да се съберат лидерите и отново да опитат да се разберат.

Преди това бяха гласувани правилата за избор на председател, както и бе проверен кворума по настояване на "Възраждане". 

След два дни разделение, всеки зове към обединение в парламента

След два дни разделение, всеки зове към обединение в парламента

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" апелират към диалогичност, ДБ пък били най-диалогични

Номинациите:

С призива "Нека да си свършим работата" Хамид Хамид предложи Йордан Цонев.

От "Възраждане" излъчиха Цвета Рангелова, като Петър Петров призова депутатите да подходят сериозно към кандидатурата на партията.

Георги Свиленски от името на БСП предложи Кристиян Вигенин. Днес трябва да изберем председател, настоя той. Вигенин излезе на трибуната и изтъкна, че ситуацията е сериозна. Предизвикваме омраза, предизвикваме подигравки, посочи червеният депутат. Дори и в опозиция можело да се покаже политическо лице, по думите му. Блокажът на парламента обслужвал тези, които искали да покажат, че НС е излишна институция.

На път сме да убием парламента, заяви самият Вигенин. Хората ни мразят, скоро ще започнат да ни презират на общо основание, допълни той. Парламентът трябва да заработи, коментира още социалистът. Той усещал, че някои от политическите групи искали да не заработи законодателният орган и директно да се върви към избори. Вигенин посочи, че трябва да се гласува бюджетът, да се осигурят парите по Плана за възстановяване. Самият той поемал голям политически риск, кандидатирайки се за председател.

За нас е важно парламентът да започне да работи, каза Вигенин. За мен не е толкова важен постът, колкото какво правиш с поста, допълни депутатът. Той предлага всеки заместник-председател да работи активно. Левицата щяла да поеме риска да получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това гласуване е последното, в което участвам, изтъкна Вигенин.

Втори ден 48-ото НС остана без председател

Втори ден 48-ото НС остана без председател

Депутатите приеха единодушно процедурните правила за първия измежду равни

Йордан Цонев от ДПС сподели, че не се притеснява кой ще го подкрепи и припомни на Вигенин, че няма нищо страшно в подкрепата на ДПС, а самият социалист е бил и външен министър с подкрепата на ДПС. Толкова абсурдно големи са окопите, които изкопахме, че сега не можем да излезем от тях, заяви той. Ситуацията била толкова абсурдна, че конституционалистите не са я предвидили. Смятат ни за луди, предупреди Цонев и настоя да се поеме отговорност. "На дълъг път се тръгва с малка крачка", посочи още депутатът от ДПС.

Десислава Атанасова обаче заяви, че е притеснена от рисковете, за които говори Вигенин и припомни, че близо 1 милион граждани са гласували за ГЕРБ и ДПС. Българските граждани плащали цената на това, че депутатите не можели едно решение да приемат. Г-н Вигенин, ние няма да ви изложим на излишни рискове, каза тя, с което даде заявка, че ГЕРБ няма да го подкрепят.

Вежди Рашидов призова парламентът да търси пътя напред, защото иначе ще тръгне към пътя без изход. Иска ми се днес да бъдете по-мъдри от вчера, настоя той. Почетният председател на НС се опасява, че бавно влизат в задънена улица.

Асен Василев, ПП, призова, че трябва да се намери човек в залата, за когото 121 да гласуват. Пътят е компромис, отново настоя Вежди Рашидов.

Ден първи на НС – без избран председател, в параграф 22 и утре по-мъдри

Ден първи на НС – без избран председател, в параграф 22 и утре по-мъдри

Рашидов: Всички трябва да отстъпят, но е унизително да го искат от ГЕРБ