В никакъв случай няма нова коалиция в парламента, изборът на председател стана след много отстъпки. Това коментира в края на днешния парламентарен ден Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Компромисът се наложи, защото си даваме сметка, че трябва да има една коалиция за избора на председател, поясни тя.

Не сме водили разговори и парламентарните групи не са се договаряли по какъвто и да е въпрос, категорична е Атанасова.

Тя добави още, че работата на парламента ще става с взаимен контрол и никой няма да успява да внася лобистки поправки или правно неиздържани текстове. "Ще имаме взаимен контрол между групите и това е гласуваното доверие от българските граждани никой да не управлява сам", посочи тя.

Атанасова няма обяснение на поведението на ПП, тя вижда "възможности за процедурно бавене на избора, защото всичко било уточнено преди предложението им за 15 минути почивка".

Атанасова се надява да не се случи същото с образуването на комисиите и техните председатели, да има представители като председатели от всички групи. "Следва духът на консенсуса да продължи и да има пропорционално разпределение", каза тя.

Искаме да заявим друг вид работа в законодателния орган, заключи Атанасова, давайки за пример, че вече има внесени 25 законопроекта, следва избор на Комисия за правилника за работа на НС в най-кратък срок.