"Продължаваме промяната" изпаднаха в изолация, но още не са го осъзнали. В това е убеден зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който в студиото на Нова телевизия. Като аргумент Митов посочи, че никой не се е отзовал вчера на призива на ПП за лидерска среща и разговори в Народното събрание.

"Продължаваме промяната" се държат като талибани и екстремисти, това е още от миналата година, но в процедурата по избор на председател на Народното събрание се вижда вече драстично и те трябва да го признаят, разви тезата си Митов. Едва след това от ГЕРБ ще започнат разговор с тях. На въпрос как така ще водят диалог с такива, които смятат за екстремисти и талибани, Даниел Митов отговори, че от ГЕРБ са длъжни да го направят в името на страната и българските избиратели.

В момента обаче дебатът в НС е като в детска градина, по определението на Даниел Митов, който така коментира предложението на ПП за лидерски разговор и поканата им към Бойко Борисов

Тома Биков иска нестандартен вариант за председател на НС

Този парламент или няма да излъчи правителство, или максимална част от партиите ще съставят някакво мнозинство, което да излъчи правителство на националното спасение, но не и правителство, което да е в състояние да взима тежки решения, за които всички да носят отговорност. Това заяви пред БиТиВи депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му нито ГЕРБ са склонни да гласуват за кандидат за председател на НС на ПП, нито от ПП са склонни да подкрепят кандидат на победителите от предсрочните избори на 2 октомври. Трябва да се търси нестандартен вариант за избор на председател на парламента, настоя Биков.

Биков е против свалянето на кворума и някои да не участва в гласуването за председател на Народното събрание.

Според него големият проблем е, че политическата система е блокирана и е разрушен политическият диалог.

Тома Биков предупреди, че ни очаква изключително тежка година с предложения вариант за бюджет за 2023 г. от служебното правителство на Гълъб Донев.

Председател ще бъде избран, но избирането му ще е труден процес, което обаче не е безпрецедентно, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов в БНТ и припомни сложността на избиране на председател на Великото народно събрание през 1990 година.

Според него председател е необходим най-малкото за да се разпусне сегашният парламент и да се отиде на нови избори. По думите му вчера депутатите са били много близо до избора на такъв, но е имало комуникационен проблем да се разберат. Той обаче подчерта, че върви законодателна подготовка като за четириодишен мандат, всички формации се готвят, особено неговата, коментира Любен Дилов.

Според Любен Дилов вече се е нормализирал тонът за комуникация между партиите. Тема номер 1 след избор на председател на НС трябва да бъде оръжието за Украйна, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%