След като на три пъти депутатите от новото 48-о Народно събрание се провалят в избора на председател на законодателния орган, което е безпрецедентно в демократичната ни история, от "Продължаваме промяната" излязоха с идея също за безпрецедентна досега практика - всяка политическа сила да посочи по двама достойни, според нея, кандидати за парламентарен шеф.

"Когато говорим пред очите на целия народ, може да започнем с това какъв председател искаме. Например някой, който има опит като председател или зам.-председател или опит като юрист, за да не се учи в този парламент, който най-вероятно ще е кратък. Например някой, който има високо обществено доверие, за да не бъде атакуван от другите партии. Например, да приемем процес, при който партия не номинира собствен кандидат, защото видяхме, че нито един от тях не може да събере мнозинство, а да каже като конструктивна стъпка един или двама човека от други партии, които според тях отговарят на тези критерии. Като първа стъпка за търсене на някакъв мост", изложи идеята си Василев. Изявлението си, съвместно със съратника си и съпредседател на ПП Кирил Петков той направи в зала "Запад" на Народното събрание, след като никой не се отзова на консултациите, предложени от партията.

ГЕРБ няма да откликне на поканата на ПП

ГЕРБ няма да откликне на поканата на ПП

За ГЕРБ е несериозно да се търси политически консенсус извън пленарната зала

Василев разкритикува останалите политически сили, че не са излъчили представители на въпросните преговори. "Това не може да се случи при затворени врати. Това е процес, който трябва да се случи пред очите на цялото българско общество. Дали в пленарна зала, дали в тази зала, няма никакво значение, но той трябва да се случи с хората, които взимат решения. И тези хора да говорят пред очите на всички, а не да си говорим през трибунки, през медии, кой какво и защо казал."

"Председателският съвет отново не даде решение. Това, което виждаме, е, че поради факта, че различните партийни групи реално си нямат доверие, българското общество реално вижда, че трябва да седнем тук и открито, пред очите на всички български граждани или открито да градим консенсус, или просто няма да се случи. Вижда се, че задкулисието, задкулисните договорки са толкова токсични, че това няма как да се случи без прозрачност", заяви на свой ред Кирил Петков.

Бившият премиер отново отправи покана към всички партийни лидери за открит разговор и подчерта - лидерският формат, който предлагат от ПП, не се изчерпва само с разговора за председател на парламента, а за решаване на реалните проблеми на държавата. "Когато в този формат има ясно говорене за важните задачи, които сам не може да реши, всеки ще обере политическото си говорене и пред всички избиратели ще може да се покаже конструктивност."

ПП обаче не се ангажират за момента с конкретни имена от други партии, които да номинират за председател на НС. "Трябва да ги обсъдим с парламентартната група, ако такъв процес въобще бъде възприет", лаконичен бе Асен Василев.

Впрочем на срещата по инциатива на Петков и Василев се явиха ГЕРБ, но очевидно не и с цел да останат, въпреки изявлението си минути преди това, че няма да приемат поканата на ПП. Това стана буквално минута преди Василев и Петков да влязат в залата.

"Дойдохме да видим, не виждаме никой. Истината е, че ако трябва да се провежда публичен дебат, то той трябва да се проведе в парламентарната зала пред всички български граждани. Сега виждаме, че щом няма никой, очевидно ПП са в изолация", каза Даниел Митов.

Когато заместник-председателят на ГЕРБ пък видя, че лидерите на ПП вече са се настанили в залата, той отново отказа дискусия."Ако ще е лидерски дебат, то трябва да е в присъствието на всички политически партии."

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%