БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Относно това дали все пак ще склони БСП да води разговори с ГЕРБ, ако Бойко Борисов я покани лично да се включи, Нинова отговори с въпрос: "Борисов нали е от ГЕРБ?".

Лидерът на БСП коментира, че нямало как "Продължаваме промяната" да разубедят БСП да гласува за Вежди Рашидов за 15-те минути почивка, които поискаха. "Шегувате се. Всичко е страшно динамично. Взривяват се отношения. Сочи се с пръст", заяви Нинова.

Тя не е сигурна дали може да има живот бъдещ кабинет, "защото дори и едно разбирателство за крехко съгласие продължава 24 часа".

"Възраждане" готови да управляват, ако вземат мандата

"Възраждане" готови да управляват, ако вземат мандата

Партията е вкарала вече 6 законопроекта, а още 20 чакат

И според Стефан Янев, лидер на "Български възход", които подкрепиха Вежди Рашидов за председател на парламента, е малко рано да се каже, че има нова четворна коалиция.

По-скоро това е коалиция за избор на председател, а нататък ще се види какъв е следващият ход на парламента - "дали ще опита да състави коалиция или конструкция за съставяне на правителство", или ще се сбъднат предсказанията за кратък живот на този парламент.

"Нека да изчакаме и да видим", заяви Янев.

Стефан Янев аргументира вота на групата си, припомняйки заявката още от първия ден, че ще подкрепят кандидатура, която събира мнозинство.

"Предложихме вариант, при който да се излъчи такава кандидатура, която да е максимално обединяваща и дай Боже да е подкрепена от 240 народни представители. Очевидно такава не намерихме до момента. Кандидатурата на Вежди Рашидов беше тази, която събра тази подкрепа, така че това е принципът", заяви той.