БСП са притеснени за бюджета. Това стана ясно от думите на лидера на левите Корнелия Нинова по време на изслушване на финансовия министър Росица Велкова в Народното събрание. На всяка цена трябва да приемем бюджет за 2023 г., изтъкна тя. Социалистите не са съгласни, че в предложенията на служебния кабинет се орязват социални плащания. Освен това Нинова се опасява, че някои партии ще подходят предизборно към бюджета, а това е опасно. Лидерът на червените е против контактьори, които да помагат за решенията в НС.

Служебният кабинет представи варианти за бюджет, но на социалните партньори

Служебният кабинет представи варианти за бюджет, но на социалните партньори

Бизнес и синдикати се притесняват от популистки решения

Къде ще се харчат парите от бюджета, пита Нинова служебната власт и предположи, че те ще отидат за самолети, а БСП е против. Да поговорим реално за нещата, настоя социалистката.

Росица Велкова, служебен министър на финансите, изтъкна, че бюджетното салдо е положително. Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни. 250 милиона лева преизпълнение на приходите от данъци и осигуровки очаква МФ. Очакваме икономия в разходите в размер на 1 милиард лева, изтъкна Велкова.

Владислав Горанов съветва партиите за бюджета: Наиграхте се

Владислав Горанов съветва партиите за бюджета: Наиграхте се

Никой не прави нищо за приемането ни в Еврозоната

Забавянето на изпълнението на инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост обаче ще окаже влияние на бюджета, по думите й. 540 милиона лева са изхарчени за украинските бежанци. Неравномерно усвояване на капиталови разходи отчете още министър Велкова. 35,5 милиарда лева е дългът. 38,5 милиарда лева е максималният размер на одобрения дълг.

Относно макрорамката за следващата година Велкова каза, че МФ има три варианта. Първият вариант продължава тенденциите и мерките, заложени в настоящия бюджет, но така се увеличава дефицитът и се налага поемането на нов дълг. Другият вариант цели балансиран бюджет. При него обаче се спират временно въведени данъчни облекчения.

Удължителен бюджет до приемането на нов от редовно правителство предлага също финансовото министерство.

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За да не се вкара популистки бюджет наново

Андрей Гюров, ПП, попита за вариантите за бюджет за следващата година. Вие залагате ръст на БВП за 2022 от едва 2.9%. Моля да отговорите на въпроса на какво се базира тази ваша прогноза за ръст на БВП и защо е точно 2.9%, настоя той. Според ПП тези прогнози са занижени. Разработена е, както години наред ,разработваме икономическите показатели, отговори финансовият министър Росица Велкова. Тя поясни, че са използвани данни на 14 институции, сред които БАН и БНБ.

От ДПС пък искат да знаят какво е наследството на предходния кабинет. Петър Чобанов прогнозира, че заради предишния кабинет ни очакват дефицити. От "Възраждане" се притесниха защо непрекъснато се продават държавни ценни книжа. 12,1 милиарда лева е излишъкът към 30 септември, а дефицитът до края на годината се очаква да е 5,8 милиарда лева. Заради куп ангажименти за различни плащания, ако не вземем дълг, фискалният резерв ще е около 5 милиарда лева, което според Росица Велкова е крайно недостатъчно.

Румен Гечев от БСП критикува служебната власт, че е подготвила три варианта. Левицата се притеснява от жестоко затягане на коланите и орязване на социалните и капиталовите разходи. Велкова каза, че няма да внесе бюджет с 6 процента дефицит, нито бюджет, който орязва социални разходи. Бихме внвсли удължителен закон, какъвто имаше миналата година, подчерта тя.

Редовно правителство ще трябва да си гласува бюджет съобразно приоритетите си, по думите й. Ако няма редовен кабинет с този удължителен бюджет служебната власт ще може да изпълни ангажиментите си и това няма да е прецедент. Припомняме, че и кабинетът Петков завари удължен бюджет и разработи и гласува свой проект на бюджет, след като пое властта февруари месец.