След четири часа председателски съвет в парламента с дебат на тема избор на председател депутатите влязоха в зала, започвайки всичко отначало. Първо - избор на правила и дебат, после номинации.

"Няма консенсус, връщаме се в зала и продължаваме процедурата", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му са обсъждани различни идеи на депутатите от парламентарните групи, включително и тази да се изпълнява длъжността на ротационен принцип. Била отхвърлена. "При положение че не може около една личност да се събере доверието при толкова разкъсан парламент", обясни Иванов.

Депутати и лидери на други ПГ не спряха пред медиите, дебатът в зала започва отначало.

Фалстарт и на втория ден на първото заседание на НС

Фалстарт и на втория ден на първото заседание на НС

Три часа продължи председателския съвет

Кирил Петков излезе и се вдъхнови от културата в НС и разговорите. Най-нормалното било да се говори пред избирателите, по мнението му. Той поиска да се запази този тон на разговори. Това е промяната, каза Петков.

БСП са диалогични и щели да продължат да са такива, отново се включи Нинова. Тя настоя за резултати.

Стефан Янев посочи, че формацията е в НС, за да търси решения. Съгласието в тази зала се получава трудно, е мнението му. В председателския съвет видял наченките на смислен диалог.

В момента не е много ясно какво искаме да дискутираме, каза лидерът на "Български възход". Имаме ли прагматично решение?, попита той. Този разговор в момента не е продуктивен, заяви Янев. Партията му ще участва в дискусии, при които има само съгласие.

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

След три часа председателски съвет се разбрали да не си подвикват и да се уважават

Георги Свиленски от БСП му обясни как се гласува в зала и поиска подкрепата му за Кристиян Вигенин.

"Критерии ли предлагаме, или номинации?", попита Росен Желязков от ГЕРБ. Без избор на председател единственото задължение на депутатите, по думите му, било да получават заплати.

Асен Василев предложи да се разшири наборът от хора,които се оглеждат за председател. Той настоя за нормална дискусия. Александър Иванов от ГЕРБ обясни дефиницията за консенсус. Той се обяви за това Вежди Рашидов да бъде избран за председател като най-възрастен.

Припомняме, втори пореден ден депутатите удрят на камък с избора на председател на Народното събрание.

До патовата ситуация се стигна, след като на първото заседание на новото 48-о НС вчера партиите отново не успяха да изберат председател на парламента. На балотаж депутатите така и не стигнаха до решение кой да е първият сред равни - Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Впоследствие от "Демократична България" предложиха да има ротационно председателство. Предложението им беше прието от ГЕРБ, но по-късно от "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурата си.

Нинова видя опит някой да открадне БСП и парламентарната демокрация

Нинова видя опит някой да открадне БСП и парламентарната демокрация

Соцлидерката няма да позволи никой да върне БСП в образ на задкулисие

В крайна сметка днес ГЕРБ също оттеглиха номинирания за председател на 48-ото НС Росен Желязков.

От ПП пък излязоха с авангардна идея за това как да се предложат следващи номинации - чрез кръстосано посочване между парламентарните групи.

Близо три часа продължи председателския съвет, през което време в парламентарна зала не се водеха никакви дискусии.

В поредната почивка в парламента Кирил Петков определи ситуацията "поне е започнал диалог". Всеки от нас осъзнава колко е важно да се решават проблемите на хората, като това може да стане само с председател на НС, каза той. За него причината е "голямата фрагментация, която се решава с диалог".

Петков уточни, че на Председателския съвет днес не е било посочено име от нито една от парламентарните групи. На въпрос "Ще има ли председател на НС днес?" - той каза, че "всеки от депутатите осъзнава, че е важно".

С "онче-бонче" да се избере председател на НС, предлага Асен Василев

С "онче-бонче" да се избере председател на НС, предлага Асен Василев

Всяка ПГ да посочи по двама кандидати от другите партии за шеф на НС

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%