Ротационен принцип на председателство между първата и втората политическа сила в Народното събрание - ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

Това предложиха след заседанието на парламентарната си група от "Демократична България". Идеята ще бъде представена в четвъртък на председателския съвет в парламента.

"Ситуацията е изключително вредна. Внесли сме един пакет закони, България има нужда от бюджет, от законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, и то като минимум. Затова утре на председателския съвет ще предложим да излезем извън политическата логика за излъчването на председател, да уточним една програма минимум от най-спешните парламентарни задачи. И на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинация на двете големи политически сили", каза председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов.

Подобен ротационен модел има в Европейския парламент, даде пример той.

"Как точно, на какъв период, е въпрос на техника и обсъждане. Но това позволява решението да бъде не на база на политическата търпимост или нетърпимост, а просто на база на необходимостта да се свърши работа. Такова решение би трябвало да включва в себе си и излъчването на бюджетна и правна комисия като минимум, така че докато се формира мнозинство, да може да се върши някаква работа."